Get Adobe Flash player

 

facebooktree-button

forum-buttonnews-buttonpharmacy-button-newweather-button-newairplaneold

 

Εισοδος μελων

Η ιστοσελίδα asomatos.eu μαζεύει προσωπικά δεδομένα όπως παρουσιάζονται στο σύνδεσμο Register τα οποία επιτρέπουν στα μέλη της να αποκτήσουν πρόσβαση στο περιεχόμενο μελών μόνο. Μπορείτε να ζητήσετε διαγραφή των προσωπικών σας δεδομένων αποστέλλοντας email στο info@asomatos.eu.            | 

Έχουμε 44 επισκέπτες συνδεδεμένους και κανένα μέλος

Μήνυμα Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Ιωσήφ Σουέηφ για τα Χριστούγεννα

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ    ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ    ΚΥΠΡΟΥ

 

Μήνυμα Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου

κ.κ. Ιωσήφ Σουέηφ

για τα Χριστούγεννα

                                                                     

          «Σήμερα γεννήθηκε για χάρη μας  Σωτήρας κι Αυτός είναι ο Χριστός ο Κύριος»

(Λκ 2,11-12).

Αγαπητά εν Χριστώ αδέλφια,

Τα Χριστούγεννα η εκκλησία εορτάζει το σωτήριο γεγονός που ήταν η αφετηρία μιας ριζικής αλλαγής στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο Λόγος έγινε σάρκα. Ο Θεός έγινε άνθρωπος και κατοίκησε ανάμεσα μας. Το γεγονός αυτό το αναγνωρίζουμε κατά το Πάσχα του Κυρίου, όταν ο Ιησούς έδωσε  την ζωή Του για τους ανθρώπους ώστε ο άνθρωπος να ελευθερωθεί από την καταδίκη του θανάτου και να εισέλθει εκ νέου δια του Ενσαρκωμένου Λόγου στην πληρότητα της ζωής. Αυτό ακριβώς το γεγονός είναι η πηγή της χαράς μας. Τα Χριστούγεννα είναι η εορτή της χαράς, της ελπίδας και της ζωής.

Είναι η εορτή κατά την οποία  ο άνθρωπος αναπέμπει ευχαριστία  στον Θεό για την φιλανθρωπία Του, σε Εκείνον που δεν μας άφησε στο σκοτάδι αλλά απέστειλε το Υιό Του τον Μονογενή, για να μας δώσει και πάλι την ζωή. Το πέρασμα αυτό από τον θάνατο στην ζωή, το βιώνουμε κατά το βάπτισμα μας και σε κάθε ευχαριστιακό συμπόσιο το ανανεώνουμε μέσα στο είναι μας, μεταλαμβάνοντας τον άρτο της ζωής και πίνοντας το ποτήρι της σωτηρίας.  Χωρίς  αυτή την θεολογική και πνευματική διάσταση, τα Χριστούγεννα παραμένουν  μια κοσμική  και κοινωνική εορτή που πόρρω απέχει από την αληθινή της έννοια.

Τα Χριστούγεννα  η οικογένεια, κατά το παράδειγμα της Αγίας Οικογένειας, καλείται να ξαναγεννηθεί και αυτό γίνεται μονάχα όταν αφήνουμε τον Ιησού να γεννηθεί στην καρδιά και την συνείδηση μας. Όταν Τον αφήνουμε να γεμίσει με την αγάπη και την ευσπλαχνία Του το κάθε κενό που υπάρχει ανάμεσα στους συζύγους, τους γονείς και τα παιδιά. Η απουσία του Ιησού στην ζωή, αφήνει κάθε σπίτι ψυχρό και βουβό,  γυμνό και παγερό χωρίς θαλπωρή, κατανόηση, σεβασμό και ανάπτυξη στην ανθρώπινη σχέση . Με το Θείο Βρέφος όμως, βλέπουμε σήμερα το Φως της Αγάπης και της Αλήθειας και ακολουθούμε το Άστερι που φωτίζει την πορεία μας μετατρέποντας κάθε πόνο σε χαρά. Με τον Ζωντανό Χριστό κερδίζουμε την ίδια την ζωή και μαζί Του ανανεώνεται η αγάπη και η ελπίδα.

Με την Γέννηση του Κυρίου, η ανθρωπότητα εισήλθε στην ειρήνη. Οι άγγελοι μαζί με τους ανθρώπους από τότε ψάλλουν «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία»(Λκ2,14) Η ειρήνη πραγματοποιήθηκε μεν,  εκπληρώνεται δε, στην καθημερινή ζωή, την ζωή του κάθε ατόμου, κάθε κοινότητας και σε ολόκληρο τον κόσμο, όταν καθένας  γίνεται όργανο της ειρήνης.  Η λογική της ειρήνης είναι πολύ πιο δυνατή από τα μεγαλεπήβολα σχέδια του πολέμου και της καταστροφής. Η ιστορική εμπειρία αποδεικνύει ότι ο πόλεμος, έστω και αν φαίνεται ως νίκη των ισχυρών, στην πραγματικότητα δεν είναι παρά μια απώλεια για όλους. Πόσοι άνθρωποι υποφέρουν από τους πολέμους? Πόσες οικογένειες ξεκληρίζονται από τις συγκρούσεις, τις διαμάχες και τις εντάσεις? Πόσοι πρόσφυγες αισθάνονται πληγωμένοι φυσικά, πνευματικά  και  ψυχικά εάν δεν πεθάνουν στον δρόμο ή στην θάλασσα? Πόσα παιδιά παραμένουν τραυματισμένα σε όλη τους την ζωή λόγω του φόβου και της ανασφάλειας?  Όλοι αυτοί οι αθώοι αντιπροσωπεύουν το  βρέφος Ιησού που τραυματίστηκε και καταδιώχτηκε  από τον Ηρώδη και άρχισε να κουβαλά τον σταυρό Του από την Βηθλεέμ μέχρι την ώρα της Σταύρωσης.

Ενώπιον όλων αυτών των δεινών που κυριαρχούν σε όλα τα μέρη του  κόσμου, ιδιαίτερα γύρω μας, στην Συρία,  στο Ιράκ και γενικά στην Μέση Ανατολή,  θέλουμε να  βροντοφωνάξουμε με όλη την δύναμη της  πίστης, με ελπίδα και εμπιστοσύνη και να προσευχηθούμε  για την  ειρήνη και την σταθερότητα, για την δικαιοσύνη και την ελευθερία, για την επιστροφή των προσφύγων στην πατρογονική τους εστία. Όλοι υποφέρουν, οι αθώοι υποφέρουν και οι χριστιανοί και άλλες κοινότητες είναι καταδιωγμένοι. Μόνο η πίστη στον Ιησού Χριστό μας ελευθερώνει, μόνο η ελπίδα στον Χριστό μας ενδυναμώνει, μόνο η συνεχής  ανανέωση της βίωσης του Ευαγγελίου στην καθημερινή ζωή,  μας εγγυάται ένα καλύτερο μέλλον. Είμαστε όλοι φορείς  της ειρήνης και της ελπίδας.

Η Ενσάρκωση που εορτάζουμε,  δείχνει την αλληλεγγύη του Θεού προς εμάς, γι αυτό η αληθινή βίωση των Χριστουγέννων εκδηλώνεται μέσα στην αλληλεγγύη που έχουμε ο ένας για τον άλλο, για τους φτωχούς, αυτούς που έχουν ανάγκη και που στην Κύπρο την φορά αυτή,  δεν βρίσκονται μακριά από εμάς αλλά είναι  πολύ κοντά μας, γύρω μας, εν μέσω της δεινής οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή που καλούμαστε να επανεξετάσουμε την συμπεριφορά μας όσον αφορά το κοινό καλό και τον απόλυτο σεβασμό προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η γιορτή είναι αληθινή γιορτή μόνο όταν ανοίγουμε την καρδιά μας στους φτωχούς και σε όλους όσους «βρίσκονται στις περιφέρειες του κόσμου». 

Μέσα σε αυτό το πνεύμα ας ζήσουμε τα φετινά Χριστούγεννα,  όπως την Αειπάρθενο Μαρία και τον Άγιο Ιωσήφ ας αγκαλιάσουμε το Θείο Βρέφος στην ζωή μας που μας προτρέπει  να πάμε ν’ αναγγείλουμε ότι «Σήμερα γεννήθηκε για χάρη μας  Σωτήρας κι Αυτός είναι ο Χριστός ο Κύριος» (Λκ 2,11-12). Αμήν

 

Καλά Χριστούγεννα

             Λευκωσία, 25 Δεκεμβρίου 2014

Ιωσήφ Σουέηφ

Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου