Get Adobe Flash player

 

facebooktree-button

forum-buttonnews-buttonpharmacy-button-newweather-button-newairplaneold

 

Εισοδος μελων

Η ιστοσελίδα asomatos.eu μαζεύει προσωπικά δεδομένα όπως παρουσιάζονται στο σύνδεσμο Register τα οποία επιτρέπουν στα μέλη της να αποκτήσουν πρόσβαση στο περιεχόμενο μελών μόνο. Μπορείτε να ζητήσετε διαγραφή των προσωπικών σας δεδομένων αποστέλλοντας email στο info@asomatos.eu.            | 

Έχουμε 58 επισκέπτες συνδεδεμένους και κανένα μέλος

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΡΩΝΙΤΙΚHΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΡΩΝΙΤΙΚHΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

 

$11.    Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης για τις θέσεις της Μαρωνιτικής κοινότητας σε μια επικείμενη λύση του κυπριακού, παραθέτουμε πιο κάτω, συνοπτικά, το περιεχόμενο του υπομνήματος που έχουμε υποβάλει καθώς και τις επαφές που έχουν διευθετηθεί για στήριξη των θέσεων μας,

$12.    Συνοπτικά, οι θέσεις της κοινότητας είναι οι ακόλουθες:

$1·         Συνταγματική αναγνώριση της Μαρωνιτικής κοινότητας ως «κοινότητα» και όχι ως «θρησκευτική ομάδα» όπως, δυστυχώς, προνοούσε το Σύνταγμα του 1960, γεγονός που λειτούργησε αρνητικά ως προς την επιβίωση της κοινότητας μας.

$1·         Επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους και επιστροφή των περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες.

$1·         Συμπλεγματοποίηση των μαρωνίτικων χωριών και ειδικό διοικητικό καθεστώς. Λόγω του δικοινοτικού χαρακτήρα των συνομιλιών, η κοινότητα επιθυμεί όπως το ειδικό καθεστώς παραμείνει υπό την ε/κ συνιστούσα πολιτεία (GreekCypriotConstituentState).

$1·         Εκπροσώπηση στην Ομοσπονδιακή Βουλή και στη βουλή της Ελληνοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας με δικαίωμα ψήφου.

$1·         Ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μέχρι τη λύση του κυπριακού, άμεση επανεγκατάσταση των Μαρωνιτών στα χωριά τους (ειδικά στην Αγία Μαρίνα και τον Ασώματο) και επιστροφή των 18 σπιτιών στην Καρπάσια στους νόμιμους ιδιοκτήτες.

$13.  Το υπόμνημα έχει ετοιμαστεί σε συνεργασία με συνταγματολόγους/διεθνολόγους, εμπειρογνώμονες στα θέματα των μειονοτήτων, τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό. Το υπόμνημα στάληκε στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας για συζήτηση πριν από την οριστικοποίηση του. Με την οριστικοποίηση του υπομνήματος, ο Εκπρόσωπος κάλεσε σύσκεψη με τους κοινοτάρχες των μαρωνίτικων χωριών για ενημέρωση τους και συμφώνησαν με τις πιο πάνω θέσεις. Ακολούθως, καθορίστηκαν συναντήσεις για προώθηση του υπομνήματος.

$14.  Το υπόμνημα έχει υποβληθεί από τον Εκπρόσωπο στους πιο κάτω:

$1·                Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. για το κυπριακό, κ. Εσπεν Μαρθ Αιντε.

$1·                Διαπραγματευτές κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη και κ. OzdilNami.

$1·                Βατικανό και Υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου.

$1·                Πρεσβευτές των ΗΠΑ, της  Ρωσίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας και του Λιβάνου.

$1·                τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου

$15.    Έχουν ζητηθεί επίσης, και αναμένεται να διευθετηθούν εντός των προσεχών εβδομάδων, συναντήσεις με τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, τον Τ/κ ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί, τους Πρεσβευτές της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιταλίας ενώ προγραμματίζονται συναντήσεις με τους Προέδρους των κυπριακών κομμάτων και στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

$16.  Κατά τις συναντήσεις του, ο Εκπρόσωπος έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις στις συνομιλίες και έχει λάβει τη διαβεβαίωση από τον Ε/κ Διαπραγματευτή ότι η προσέγγιση της κοινότητας βρίσκει απόλυτα σύμφωνη την κυβέρνηση. Εξάλλου, όπως ενημερώθηκε, τα θέματα της συμπλεγματοποίησης και του ειδικού διοικητικού καθεστώτος βρίσκονται ήδη σε αρχικό στάδιο μελέτης και από τις δύο κοινότητες, τόσο για τα Mαρωνίτικα χωριά όσο και για την Καρπασία.

$17.  Ο Εκπρόσωπος έχει προσκαλέσει τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. για το κυπριακό, κ. Εσπεν Μπαρθ Ειντε, να επισκεφθεί τα Μαρωνίτικα χωριά. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Αυγούστου η ώρα 17:00 – 19:00.

$18.  Τέλος, το Γραφείο Εκπροσώπου επιθυμεί να ενημερώσει τα μέλη της κοινότητας ότι προγραμματίζεται ενημερωτική συνάντηση για τα μέλη της Μαρωνιτικής κοινότητας το Σεπτέμβριο.

$19.   Όσοι επιθυμούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις της κοινότητας μπορούν να αποταθούν στο Γραφείο του Εκπροσώπου στην κα. Μαριάννα Φραγκέσκου, κοινοβουλευτική συνεργάτιδα, ή στον κ. Αντώνη Χ’ Ρούσο, Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών στη Βουλή.

 

 

Λευκωσία, 4 Αυγούστου 2015