Get Adobe Flash player

 

facebooktree-button

forum-buttonnews-buttonpharmacy-button-newweather-button-newairplaneold

 

Εισοδος μελων

Η ιστοσελίδα asomatos.eu μαζεύει προσωπικά δεδομένα όπως παρουσιάζονται στο σύνδεσμο Register τα οποία επιτρέπουν στα μέλη της να αποκτήσουν πρόσβαση στο περιεχόμενο μελών μόνο. Μπορείτε να ζητήσετε διαγραφή των προσωπικών σας δεδομένων αποστέλλοντας email στο info@asomatos.eu.            | 

Έχουμε 514 επισκέπτες συνδεδεμένους και κανένα μέλος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ

 

Με αφορμή δημοσίευμα των Προέδρων των κοινοτικών συμβουλίων των μαρωνίτικων χωριών στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στις 22.9.2015 το Γραφείο του Εκπροσώπου Μαρωνιτών ανακοινώνει τα ακόλουθα:

 

  1. Θεωρούμε ότι ανακοινώσεις και ενέργειες που σκοπό έχουν να προκαλούν αχρείαστη αναστάτωση και λανθασμένες εντυπώσεις πρέπει να αποφεύγονται.

 

  1. Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι το περιεχόμενο της δήλωσης των κοινοταρχών δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα.  

 

  1. Το Γραφείο του Εκπροσώπου ανακοινώνει ότι τα πραγματικά γεγονότα έχουν ως εξής:

$1·        Με τη βοήθεια ειδικών σε θέματα μειονοτήτων, τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό, έχει καταρτισθεί υπόμνημα με τα αιτήματα της Μαρωνιτικής κοινότητας σε μια επικείμενη λύση του κυπριακού προβλήματος. 

$1·        Το υπόμνημα έχει παρουσιασθεί σε σειρά συναντήσεων ομάδας παραγόντων της κοινότητας για συζήτηση. Η ομάδα αποτελείται από μέλη όλων των μαρωνίτικων χωριών από όλες τις ελληνοκυπριακές κομματικές παρατάξεις.

$1·         Αφού λήφθηκαν υπόψη οι εισηγήσεις της υπό αναφορά ομάδας, ο Εκπρόσωπος κάλεσε τους κοινοτάρχες σε συνάντηση για συζήτηση του περιεχόμενου του υπομνήματος και για ανταλλαγή απόψεων. Η συνεδρία έγινε στις 25 Ιουνίου 2015. Στη συνεδρία συμμετείχαν όλοι οι κοινοτάρχες, πλην του κοινοτάρχη Κορμακίτη, ο οποίος δεν παρουσιάστηκε λόγω προσωπικού κωλύματος. Οι κοινοτάρχες αφού εξέφρασαν τις απόψεις τους και πήραν τις σχετικές διευκρινίσεις από τον Εκπρόσωπο, συμφώνησαν με το περιεχόμενο του υπομνήματος και ζήτησαν όπως συμμετέχουν στις συναντήσεις του Εκπροσώπου για την προώθηση του υπομνήματος.

$1·        Μετά την πιο πάνω συνάντηση, ο Εκπρόσωπος πραγματοποίησε συνάντηση με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ο κ. Μαυρογιάννης συμφώνησε απόλυτα με τις θέσεις της Μαρωνιτικής κοινότητας και εξέφρασε την στήριξη του στις ενέργειες του Εκπροσώπου για την προώθηση τους. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη αναβάθμισης της θρησκευτικής ομάδας, στη συμπλεγματοποίηση των μαρωνίτικων χωριών με την συμπερίληψη και άλλων χωριών της περιοχής και  στην προώθηση του ειδικού διοικητικού καθεστώτος στη βάση δευτεροβάθμιας τοπικήs αυτοδιοίκησηs.

$1·        Στις 20 Ιουλίου 2015 όλοι οι κοινοτάρχες των μαρωνίτικων χωριών, συμπεριλαμβανομένου και του κοινοτάρχη Κορμακίτη, συνόδευσαν τον Εκπρόσωπο σε συνάντηση με τον Πρέσβη των ΗΠΑ, κ. JohnKoening. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι πιο πάνω θέσεις και υποβλήθηκε το σχετικό υπόμνημα.

$1·        Στις 3 Σεπτεμβρίου 2015 οι κοινοτάρχες της Αγίας Μαρίνας και της Καρπάσιας συνόδευσαν τον Εκπρόσωπο σε συνάντηση του με τον Πρέσβη της Ιταλίας. Οι κοινοτάρχες του Κορμακίτη και του Ασωμάτου δεν παρευρέθηκαν λόγω προσωπικού κωλύματος.

$1·        Στις 5 Αυγούστου 2015, ο Εκπρόσωπος κάλεσε τους κοινοτάρχες για να παραστούν στην καθορισμένη επίσκεψη του Ειδικού απεσταλμένου του Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στον Κορμακίτη όπου υποβλήθηκε αντίγραφο υπομνήματος στον κ. Ειντε.

$1·        Στις 7 Σεπτεμβρίου 2015 οι κοινοτάρχες κλήθηκαν σε συνεδρία όπου ο Εκπρόσωπος κάλεσε τους Προέδρους των Σωματείων των τεσσάρων χωριών για ενημέρωση για τις ενέργειες του.

Συμπερασματικά, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι το επιχείρημα της μη συμμετοχής των κοινοταρχών στην προετοιμασία και προώθηση του υπομνήματος δεν ευσταθεί. Επίσης, η χρήση του όρου «γκετοποίηση», που το περιεχόμενο του παραπέμπει σε ρατσιστικό καθεστώς, δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα της Μαρωνιτικής κοινότητας. Τέτοιες εκφράσεις δεν ευσταθούν, προκαλούν αχρείαστη αναστάτωση και υπονομεύουν τις προσπάθειες μας για αναβάθμιση της κοινότητας και κατοχύρωση των συλλογικών της δικαιωμάτων.

Ο Εκπρόσωπος, σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση και λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες των πολιτών, θα προωθήσει υπεύθυνα τις θέσεις της Μαρωνιτικής κοινότητας και τα δικαιώματα της, σύμφωνα με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Λευκωσία, 23.9.2015