Get Adobe Flash player

 

facebooktree-button

forum-buttonnews-buttonpharmacy-button-newweather-button-newairplaneold

 

Εισοδος μελων

Η ιστοσελίδα asomatos.eu μαζεύει προσωπικά δεδομένα όπως παρουσιάζονται στο σύνδεσμο Register τα οποία επιτρέπουν στα μέλη της να αποκτήσουν πρόσβαση στο περιεχόμενο μελών μόνο. Μπορείτε να ζητήσετε διαγραφή των προσωπικών σας δεδομένων αποστέλλοντας email στο info@asomatos.eu.            | 

Έχουμε 184 επισκέπτες συνδεδεμένους και κανένα μέλος

Ζητείται ευαισθησία για τις τιμές καυσίμων

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Ζητείται ευαισθησία για τις τιμές καυσίμων

 

 

Σε μια περίοδο που  οι άνεργοι αυξάνονται και πληθύνονται, τα κοινωνικά  παντοπωλεία  εδραιώνουν την παρουσία τους, η αγορά στερεύει συνεχώς  από χρήμα και το καλάθι της νοικοκυράς  αδειάζει  δραματικά, αποτελεί  απαράδεκτο εμπαιγμό  για  κάθε δοκιμαζόμενο συμπολίτη   μας η συνεχιζόμενη διατήρηση των τιμών των καυσίμων στα ύψη. Την ίδια ώρα που οι διεθνείς  τιμές  του αργού πετρελαίου έχουν  γίνει χώμα και  διαμορφώνονται δυνατότητες για πολύ φθηνά  καύσιμα στην ντόπια  αγορά, με  όλες τις θετικές επιπτώσεις για τον καταναλωτή και την οικονομία του τόπου ευρύτερα, καμιά ουσιαστική παρέμβαση γίνεται, ούτε  πρωτοβουλία αναλαμβάνεται από την κυβέρνηση προκειμένου  να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στις τιμέςΑντίθετα, παρατηρείται προκλητικότατη ανοχή μιας αδικαιολόγητης νοοτροπίας που ευνοεί την κερδοσκοπία και τα συμφέροντα των λίγων σε βάρος των πολλών.

 

Ολοι θυμόμαστε με πόση σπουδή  στο παρελθόν οι εταιρείες πετρελαιοειδών έσπευδαν να αυξήσουν τις τιμές των καυσίμων, μόλις ανακοινωνόταν  ότι οι τιμές του brent έπαιρναν την ανιούσα. Οι αναπροσαρμογές προς τα πάνω γίνονταν αυθημερόν και αυτόματα, λες και τα  νέα φορτία  έφθαναν και διοχετεύονταν  στην ντόπια αγορά την ίδια μέρα και ώρα. Τώρα που οι τιμές κατρακυλούν, σπάζοντας  ακόμη και το φράγμα των 30 δολαρίων το βαρέλι δεν παρατηρείται καμιά συγκίνηση για μειώσεις. Ούτε πιέσεις ασκούνται από την κυβέρνηση και την Υπηρεσία Ελέγχου Τιμών του Υπουργείου  Ενέργειας. Οι τιμές  παραμένουν σε αδικαιολόγητα ψηλά επίπεδα και ο καταναλωτής πληρώνει δυστυχώς τα σπασμένα!

 

Σε μια χώρα, όπως η Κύπροςόπου οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι  αισθητά υποβαθμισμένες και ο κάθε ενήλικας συμπολίτης μας είναι απολύτως εξαρτώμενος από το  όχημα του, θα αναμέναμε να υπάρχει πολύ μεγάλη ευαισθησία σε επίπεδο  κυβέρνησης για κάθε παράμετρο που  αφορά το κόστος διακίνησης και μεταφορών. Όταν μάλιστα   γνωρίζουμε πόσο δυσβάστακτο καθίσταται αυτό το κόστος για κάθε νοικοκυριό, ιδιαίτερα για τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα  και τους ανέργους. Θα έπρεπε να γίνονται άμεσες  και δραστικές παρεμβάσεις που θα έβαζαν τα πράγματα στη θέση τους με τιμές λογικές  προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της οικονομίας γενικότερα. Θα μπορούσε, αν υπήρχε η ανάλογη πολιτική βούληση,   να ενεργοποιείτο ακόμη και η εξουσία του αρμόδιου Υπουργού  να παρεμβαίνει με διάταγμα στην διόρθωση  των τιμών για να περιορίζεται  ή και να εξαλείφεται η όποια αδικαιολόγητη κερδοσκοπία.

 

Όσον αφορά  την  Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού είναι καιρός να ολοκληρώσει και να παρουσιάσει επιτέλους εκείνη την έρευνα  που εδώ και χρόνια δηλώνει  ότι πραγματοποιεί σχετικά

 

-2-

 

με την ύπαρξη ολιγοπωλίου στην ντόπια αγορά καυσίμωνσε συνάρτηση και με τις υποψίες για προσυνεννόηση  στον  καθορισμό των τιμών. Η συνεχιζόμενη καθυστέρηση με κανένα τρόπο δεν

συμβάλλει στην εξυγίανση του τομέα και την προστασία των συμφερόντων του καταναλωτή. Η εν λόγω Επιτροπή διαδραματίζει πρωταγωνιστικό θεσμικό ρόλο στον εντοπισμό και  την διόρθωση των στρεβλώσεων για τη  λειτουργία υγιούς ανταγωνισμού και ως εκ τούτου η  διαιώνιση της ολοκλήρωσης τέτοιας φύσης ερευνών και της επιβολής ποινών, όπου επιβάλλεται, αντιστρατεύεται τα συμφέροντα του καταναλωτικού κοινού.

 

Με την υφιστάμενη λανθασμένη νοοτροπία είναι απολύτως βέβαιο πως  όταν οι διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού  ακολουθήσουν ξανά  ανοδική πορεία, τότε και  οι τιμές στη ντόπια αγορά με μαθηματική ακρίβεια  θα εκτοξευτούν  σε  πρωτοφανή  ακόμη μεγαλύτερα  από αυτά που γνωρίσαμε ύψη. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το πεδίο νοσεί επικίνδυνα. Είναι αναγκαίο παρά ποτέτώρανα γίνουν παρεμβάσεις και να ληφθούν αποφάσεις  από την κυβέρνηση που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα του συνόλου των καταναλωτών και ολόκληρης της κοινωνίας.

 

Ο Κλαύδιος Μαυρόχαννας είναι μηχανικός αεροπλάνων, πρώην βουλευτής

και υποψήφιος βουλευτής Κερύνειας του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις

 

 

Λευκωσία, 20 Ιανουαρίου 2016