Get Adobe Flash player

 

facebooktree-button

forum-buttonnews-buttonpharmacy-button-newweather-button-newairplaneold

 

Εισοδος μελων

Η ιστοσελίδα asomatos.eu μαζεύει προσωπικά δεδομένα όπως παρουσιάζονται στο σύνδεσμο Register τα οποία επιτρέπουν στα μέλη της να αποκτήσουν πρόσβαση στο περιεχόμενο μελών μόνο. Μπορείτε να ζητήσετε διαγραφή των προσωπικών σας δεδομένων αποστέλλοντας email στο info@asomatos.eu.            | 

Έχουμε 148 επισκέπτες συνδεδεμένους και κανένα μέλος

Άρθρα

Φίλτρο
  • Αφιέρωμα στις Καλογραίες – Αδελφή Πιέρα

    Η Αδελφή Πιέρα Κατσιολούδη γεννήθηκε στις 20.01.1929. Ήταν το πρώτο παιδί της οικ. Του Πέτρου Αντώνη Κατσιολούδι και της Χρυσαππούς Ιωάννη Σαρρου.

    Λίγα χρόνια μετά, το 1936, στο χωριο κτίστηκε το μοναστήρι των Φραγκισκανών αδελφών με παρότρυνση του τότε Βικάριου Ιωάννη Φοραδάρη και του Πάτερ Κυπριανού Χαννίτση. Πρώτες δασκάλες ήταν οι καλογριές Αδελφή Πάολα και η Αδερφή Θεοδώρα. Εκεί μαθήτευσε και αδελφή Πιέρα.

    Κατά τη διάρκεια της μαθητικής της ζωής είχε σκλαβωθεί από την αγάπη και την καλοσύνη που έδειχναν οι καλογριές. Τότε τους ζήτησε να την προμηθεύσουν με το βιβλίο της Αγίας Τερεζίνας το οποίο διάβαζε τα βράδια με το φώς της λάμπας του πετρελαίου. Βλέποντας την η μητέρα της κατάλαβε ότι είχε κλήση προς τη μοναχική ζωή. Στην αρχή αντέδρασε, αλλά όταν είδε ότι η κόρη της το ήθελε πολύ, της είπε

    Εφ όσον το θέλεις τόσο πολύ να γίνεις καλογριά θα σου κρύψω το βιβλίο κάπου και αν το βρεις σημαίνει ότι αυτό είναι θέλημα θεού κι έτσι θα σου βάλω την ευχή μου. Έτσι κι έγινε. Η Αδελφή Πιέρα προσευχήθηκε πριν κοιμηθεί και το πρωί μόλις ξύπνησε πήγε και το βρήκε εκεί όπου το είχε κρύψει η μητέρα της.

    Η Αδελφή Πιέρα με δάκρυα στα μάτια εγκατέλειψε γονείς, αδέλφια και συγγενείς και πήγε να συνεχίσει της Πέμπτη κι έκτη τάξη στο μοναστήρι των καλογριών στη Λεμεσό. Ακολούθως πήγε στην Ιταλία όπου χειροτονήθηκε καλογριά κι επέστρεφε το 1952 σαν μοναχή αδελφή Πιέρα στη Λεμεσό όπου κι έμενε μέχρι το 1954. Στη συνέχεια μετακόμισε στο μοναστήρι των καλογριών στο Βαρώσιμ έχρι το 1968.

    Ακολούθως για δύο χρόνια στην Πρεσβεία του Βατικανού στην Τουρκία. Στα 50 της χρόνια πήγε στην Ιταλία όπου απέκτησε δίπλωμα νηπιαγωγού κι επέστρεψε στον κατεχόμενο Κορμακίτη όπου είναι μέχρι σήμερα διδάσκοντας πλέον επιμορφωτικά μαθήματα στις μητέρες και γιαγιάδες μας.

    Η Αδελφή Πιέρα είναι η πρώτη Μαρωνίτισσα καλογριά που ο Θεός προίκισε με τη χάρη του και είχε την τιμή να δείξει το δρόμο της μοναχικής ζωής στις άλλες Μαρωνίτισσες Αδελφές.

     

    AGP 0021 copy

    Πατήστε εδώ για φωτογραφίες

     

    {youtube}YaftkzflFMk{/youtube}

  • Μιχαήλ Αρχάγγελε, κράτα λίγη υπομονή ακόμη ….

    arxaggelos mixail1Είναι κάποιες στιγμές που βασανιστικά ερωτήματα διατρέχουν το μυαλό μου. 

    Μιχαήλ Αρχάγγελε μας, με το αυστηρό σου ύφος να κατατροπώνεις το κακό, πες μας ποιο από τα δυο σε καθοδηγεί, για ν’ ανέχεσαι τον ξεριζωμό των παιδιών σου; Η αγάπη ή η τιμωρία; 

    Όχι δεν είναι η τιμωρία καθοδηγήτρια σου. Δεν μπορεί ένας άγιος προστάτης να είναι τιμωρός των παιδιών του, με το βασανιστικό αργό θάνατο της εξορίας. 

    Τότες γιατί; Εσύ που άπλωσες τις φτερούγες σου σκεπάζοντας όλα τα παιδιά σου, μη αφήνοντας σταγόνα αίματος τους να χυθεί στην Τουρκική εισβολή. Εσύ, που καθημερινά κάποιο από τα τέκνα σου βιώνει την προστατευτική παρουσία σου. Πως μεταφράζεται η αγάπη σου, σαν ανέχεσαι το σκληρό ξεριζωμό; 

    Κι όμως, σα διαβεί κανείς το σκαλοπάτι της εισόδου του σπιτιού σου στο χωριό, η ατμόσφαιρα μέσα κει μυρίζει και δονεί από αλλοπρόσαλλα αισθήματα:

    Χορεύουν ένα παράξενο κι ακαθόριστο ταγκό, η αγάπη και το μίσος, ο φθόνος και η συγχώρεση, το ψεύδος, η συκοφαντία και η λάσπη, ανάμεικτα με την αλήθεια και την ειλικρίνεια. Σαν απολείπει η βαθειά πραγματική πίστη, νικητής βγαίνει το κακό από το δίδυμο ταγκό, με αποτέλεσμα να διαχέεται στην εκκλησιαστική ατμόσφαιρα μια φαινομενική επίπλαστη χαρά που πίσω της όμως φωλιάζει μια απέραντη λύπη, μια ακαθόριστη μιζέρια, εμφανής στα πρόσωπα ολονών των πιστών.

    Κάποιοι να σου γίνονται επαίτες για ειρήνη και αγάπη στις ψυχές όλου του κόσμου σου και κάποιοι ν’ αυτοεπαίρονται σαν οι αποκλειστικοί τιμητές και υπηρέτες σου, γεμίζοντας τα στήθια τους από υπερηφάνεια για την «επιλογή» σου. 

    Πόση μωρία! Αφήνεται στη λήθη το θεμελιώδες της θρησκείας μας

    «Όταν λες ότι αγαπάς το Θεό, αλλά όχι τον πλησίον σου, τότε είσαι ψεύτης». 

     Μεγάλη η στενοχώρια και η ταραχή σου σαν βλέπεις το ποίμνιο σου να καμώνεται και να ορκίζεται απέραντη αγάπη για σένα, αλλά ταυτόχρονα να τρέφει μίσος για τον πλησίον του. Μεγάλη η απογοήτευση σα βλέπεις τις ψυχές των πιστών σου να κυριαρχούνται από φθόνο και να γυρίζει ο ένας την πλάτη στον άλλο.

    Όμως η υπομονή σου είναι ιώβεια. Και τότε τρέχει ο λογισμός σου:

    «Ίσως ναν καλύτερα να βρίσκονται σκορπισμένοι, γιατί μπορεί να μάθουν από τα παθήματα τους και να καταλαγιάσουν τα πάθη τους». 

    Ποιος ξέρει, 40 χρόνια πριν, αν η ίδια αποπνικτική ατμόσφαιρα  αιωρείτο στο σπίτι σου; Συλλογιέμαι ότι, ίσως από τότες πήρες την σκληρή απόφαση να τους σκορπίσεις, με την ελπίδα μια μέρα ν’ αναλογιστούν τα λάθη τους και συνετιστούν. Μάταια όμως ανέμενες για τόσα χρόνια.

     Επειδή εσύ γνωρίζεις καλύτερα τη δουλειά σου από εμάς κι επειδή 40 χρόνια είναι πάρα πολλά, είμαι βέβαιος ότι τώρα προσεύχεσαι να επανέλθει στις ψυχές ολονών μας η αγάπη και ομόνοια. Προσεύχεσαι για το ποίμνιο σου, να μην έχει την ίδια τύχη που είχαν οι Ισραηλίτες, σαν ο Μωυσής κατέβηκε από το όρος Σινά και τους βρήκε να γίνονται ειδωλολάτρες.

    Γιατί σίμωσε η ώρα για σύντομη επιστροφή, εν ειρήνη ψυχής.  

    Γιατί ναι, αξίζει μια καλύτερη μοίρα σε τούτο το χωριό.

  • Αντωνάκης Πεππής - Η Παναγία του Μαρκί

    Ανήμερα της εορτής της Παναγίας, ο 90 χρονος Αντωνάκης Πεππής από τον Ασώματο, μια ιστορική προσωπικότητα με τεράστια προσφορά στη Μαρωνιτική Εκκλησία και τον συνάνθρωπό του, μοιράζεται ιστορικές αλήθειες για την Παναγία του Μαρκί, την αγαπημένη του και όλων των Μαρωνιτών.

    Ακούστε τη συγκινητική αφήγηση του στον Πολιτιστικό Όμιλο Ασωμάτου.

    IMG 0738

    IMG 0739

    {youtube}p22hbN5yhko{/youtube}

  • Αφιέρωμα στις Καλογραίες – Αδελφή Josephine

    Early nun2Ανήμερα της γιορτής του Αγ. Μάρωνα, το 1937, το ζεύγος Βραχίμη κ Μαρίτσα Χ’ Ιωσήφ, από τον Ασώματο, φέρνουν στον κόσμο το 6ο τους παιδί, την Σουσάννα. Είναι το παιδί που θα έφερνε ευλογία στο σπίτι τους, αφού έμελλε να αφιερώσει την ζωή της στο Θεό.

    Φοιτά στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού και μετά στην Σχολή Τέρρα Σάντα στη Λεμεσό. Η ανιδιοτελής αγάπη της για προσφορά και αγάπη την οδηγούν στο μοναχικό βίο. Προσχωρεί στο Τάγμα των Φραγκισκανών Αδελφών της Ιεράς Καρδίας και το 1952 γίνεται δόκιμη στη Λεμεσό.  Η ρασοφορία της γίνεται το 1956 στο Λε Μαν Γαλλίας σε μία πολύ συγκινητική τελετή και παίρνει το όνομα «Τζιόζεφιν». Τον επόμενο χρόνο δίδει τους πρώτους της όρκους για φτώχια, αγνότητα και υπακοή. Βιώνει τον αδόκητο θάνατο της μητέρας της ενώ βρίσκεται στην Γαλλία. Παρηγοριά της, η αποδοχή της θελήματος του Θεού.

     Για 2 σχεδόν χρόνια αναλώνει τις δυνάμεις της στο Λίβανο όπου δημιουργούν τάγμα. Επιστρέφει και διδάσκει για 4 χρόνια Αγγλική Λογοτεχνία και Θρησκευτικά. Ακολουθούν οι σπουδές της στην Αγγλία. Παίρνει το πτυχίο της στην Αγγλική Γλώσσα και Λογοτεχνία και στη Θεολογία. Με την επάνοδό της συνεχίζει την διδασκαλία, δίδοντας παράλληλα αρχές στις μαθήτριές της και σφυρηλατώντας τον χαρακτήρα τους, για να βγουν άξιοι πολίτες στην Κοινωνία.

    Τα τελευταία 30 χρόνια είναι Διευθύντρια της Σχολής. Η σκληρή, άοκνη και σιωπηρή εργασία της σε συνδυασμό με τις προοδευτικές της ιδέες και την δυναμικότητά που την διακατέχει ανεβάζουν τη Σχολή σε αξιοζήλευτο επίπεδο. Τα Παγκόσμια και Παγκύπρια Βραβεία μιλούν από μόνα τους για το έργο που επιτελείται. Οι γιορτές της σημείο αναφοράς από πολλούς.

    Υπηρετεί με ευσυνειδησία και αγάπη για περίπου 13 χρόνια το Επαρχιακό Συμβούλιο, ως secretary , provincialcounselor και AssistantProvincial.

    Αγαπημένη μου θεία, δεύτερη μου μάνα, ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα έκανες και κάνεις για μας. Ευχαριστούμε τον Ύψιστο γιατί υπάρχεις στη ζωή μας. Σ’ ευχαριστούμε που μας έδωσες βασικές αρχές. Να εργαζόμαστε ευσυνείδητα και σιωπηρά, να κάνουμε το καθήκον μας στο ακέραιο, να είμαστε δυνατοί, δίκαιοι, συνεργάσιμοι, ταπεινοί και να δεχόμαστε αγόγγυστα τις δοκιμασίες από τον Θεό. Προσωπικά σ’ ευχαριστώ για τις άπειρες φορές που με στήριξες και με βοήθησες να σηκωθώ και να συνεχίσω, εναποθέτοντας τα πάντα στα χέρια του Κυρίου, όταν υπό το βάρος των δοκιμασιών λύγιζα. Ηχούν ακόμα οι συμβουλές σου προσευχήσου και ό,τι θέλει ο Θεός.

    Σ’ αγαπούμε πάρα πολύ και νοιώθουμε τυχεροί που είσαι αδελφή, θεία, γιαγιά και προ-γιαγιά μας. Να σ’  έχει ο Θεός καλά να συνεχίζεις το Θεάρεστο έργο που Σ’ έταξε.

    Θα τελειώσω με κάτι που μου είπε η μεγάλη μου εγγονή, όταν την ρώτησα τι θέλει να σου πω. Τα λέω κατά λέξη: «Να πεις της γιαγιάς της καλογριάς πως την αγαπώ από την Γη στον Ουρανό, χωρίς σύννεφα». Αυτό λέω και εγώ.

     

    DSC 3674 copy

    Πατήστε εδώ για φωτογραφίες

     

    {youtube}oipLioSVkKM{/youtube}