Get Adobe Flash player

 

facebooktree-button

forum-buttonnews-buttonpharmacy-button-newweather-button-newairplaneold

 

Εισοδος μελων

Η ιστοσελίδα asomatos.eu μαζεύει προσωπικά δεδομένα όπως παρουσιάζονται στο σύνδεσμο Register τα οποία επιτρέπουν στα μέλη της να αποκτήσουν πρόσβαση στο περιεχόμενο μελών μόνο. Μπορείτε να ζητήσετε διαγραφή των προσωπικών σας δεδομένων αποστέλλοντας email στο info@asomatos.eu.            | 

Έχουμε 91 επισκέπτες συνδεδεμένους και κανένα μέλος

Άρθρα

Φίλτρο
  • Αφιέρωμα στις Καλογραιές - Αδελφή Αννα Τερέζα

    Αδελφή Άννα Τερέζα

     

    DSC 3647Γράφει η Αθηνά Χ Ιωσήφ

     

    Η αδελφή Άννα Τερέζα γεννήθηκε στον Ασώματο στις 20 Σεπτεμβρίου 1933. Το βαφτιστικό της όνομα είναι Καρολίνα.

     

    Η μύηση της στον μοναχισμό ξεκίνησε όταν έφηβη, ακολουθώντας τον πατέρα της Ιωάννη, μάζευε χαρούπια στον Κορμακίτη. Εκεί γνώρισε τις αδελφές καλογριές. Μπήκαν στην καρδιά της, κι εκεί γεννήθηκε η επιθυμία της να ρασοφορήσει.

     

    «Να κρεμάσω το σταυρό στο στήθος μου και την πατερημή στη μέση μου και ας πεθάνω» ομολογούσε συχνά.

     

    Η μητέρα της Τερέζα, μάταια προσπαθούσε να τη μεταπείσει

    «Θα φορείς πάντα μαύρα κόρη μου»

     

    «Όμως η ψυχή μου μάνα θα είναι άσπρη», απαντούσε η Καρολίνα.

     

    Αρνιόταν επίμονα να παντρευτεί .

     

    Η μητέρα της συλλογιζόταν, ώσπου ένα βράδυ, ένα σημαδιακό όνειρο της έδειξε το δρόμο.

     

    Ένας ωραίος νέος, κρατώντας ένα πιάτο γεμάτο κρέμα, έγραψε πάνω το όνομα Καρολίνα. Ο νέος την αναζήτησε και η μάνα του έδειξε το ανόι όπου κοιμόταν η Καρολίνα. Ξυπνώντας η Τερέζα, συνέδεσε τον νέο με τον Άγγελο, δίνοντας την ευχή της στην κόρη της να πάει εκεί που ποθούσε η καρδιά της: σε μοναστήρι.

     

    Το 1952 μπήκε στη σχολή καλογριών στη Λεμεσό και 3 χρόνια μετά αναχώρησε για τη Lemona Ιταλίας. 3 χρόνια δοκιμής επιστρέφοντας στην Κύπρο καλόγρια.

     

    Υπηρέτησε για αρκετά χρόνια στη Σχολή TerraSandaστην Λευκωσία, πάντα ανοιχτόκαρδη και ταπεινή. Ο χώρος μύριζε γύρω της ηρεμία και καλοσύνη.

     

    Πριν 4 χρόνια γιορτάσαμε τα 50 χρόνια στη μοναχική ζωή, η οποία συνεχίζεται με θυσίες, ταπεινοφροσύνη και αυταπάρνηση.

     

    Γιαγιά μας αγαπημένη, η αγνότητα του προσώπου και της καρδιάς σου είναι άσβεστα τυπωμένα στη ψυχή μας, δείχνοντας μας το δρόμο της αγάπης και της ευτυχίας μέσα από τη ψυχική ειρήνη.

     

     

                        {youtube}Lw_3dvk0SOI{/youtube}

     

     

    DSC 3643

     

    DSC 3644

     

    DSC 3645

     

    DSC 3648

     

    DSC 3650

     

    DSC 3651

  • ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΝΟΥΝ ΠΝΟΗ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΩΜΑΤΑ

    ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΝΟΥΝ ΠΝΟΗ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΩΜΑΤΑ

    Γράφει ο Ανδρέας Φραντζιάς

     

    photo 2Μια αξιέπαινη κι αξιοθαύμαστη δουλειά γίνεται στον Ασώματο εδώ και μερικά χρόνια, με την παρουσία μικρών παιδιών, υπό την καθοδήγηση της Ηλιάνας Λιάτσου.

     

    Με μια τεράστια κι ανιδιοτελή προσφορά, ακούραστα κι αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, η Ηλιάνα, με τη βοήθεια του συζύγου της Ηλία, δίνουν νόημα στην παρουσία των παιδιών στον Ασώματο, ενσπείροντας στην ψυχούλα τους την αγάπη για το Θεό, την εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, το χωριό και τον συνάνθρωπο.

     

    Ξεκινώντας το πρωινό της Κυριακής με κατήχηση, αναλύοντας κι επεξηγώντας απλοϊκά κομμάτια από το Ευαγγέλιο, η Ηλιάνα παροτρύνει και καθοδηγεί τα παιδάκια σε συμμετοχή τους στη Θεία Λειτουργία. Είτε με ανάγνωση δεήσεων, είτε με βοήθεια στον ιερέα, είτε με απόδοση των χαιρετισμών - ευελπιστώντας σύντομα και στη συμμετοχή τους σε ψαλμούς-, τα παιδάκια προσφέρουν μια όμορφη ατμόσφαιρα, μια ξεχωριστή νότα τις Κυριακές στην εκκλησία του Αρχαγγέλου.

    Με το πέρας της Λειτουργίας και  με την καθοδήγηση της Ηλιάνας και της Μάχας Λιάτσου, οι οποίες, με πολλή προετοιμασία αλλά και θυσία στο χρόνο τους, με ένα μόνιμο πλατύ χαμόγελο και μια αγκαλιά που χωρεί όλα τα παιδιά, δημιουργούν μια χαρούμενη κι εορταστική ζεστή ατμόσφαιρα, δίνοντας την ευκαιρία  στα παιδάκια να δημιουργήσουν και να μάθουν μέσα από πολύπλευρη θεματολογία ζωγραφική, χειροτεχνία, ζαχαροπλαστική, ποιηματάκια κ.α.

     

    Αυτά τα βιώματα των παιδιών, νάστε βέβαιοι ότι θα γίνουν ανεξίτηλες αναμνήσεις ζωής και πόλος έλξης για το χωριό τους και την θρησκεία τους.

    Τεράστιας αξίας έργο επιτελείται. Ζυμώνεται το προζύμι, δίνοντας ελπίδα για το αύριο.

    Μπράβο στους συντελεστές αυτού του έργου και σε όλους εκείνους που με την αγάπη τους για το χωριό στέκονται εμπόδιο στη λήθη.

     

    Την Κυριακή, 4 Μαΐου, θα γίνει η Πρώτη Κοινωνία 5 παιδιών στον Ασώματο.

    Η Ηλιάνα έχει προετοιμάσει κατάλληλα τα παιδάκια για τη μοναδική αυτή μέρα στη ζωή τους , αλλά και του χωριού τους και την αναμένουν με ανυπομονησία.

     

    Ο Ασώματος , κομμάτι- κομμάτι ξανακτίζει τα ήθη κι έθιμα του, τη ζωή του!

     

     IMAG0891IMAG0886IMAG0887IMAG1226IMAG1230IMAG0882Pedia 1

  • Εκδήλωση Καλογραιών - Αδελφή Αντζιέλικα

    Αδελφή Αντζιέλικα

     

    DSC 3780Γράφει η Γιάννα Λιάτσου

     

    Η SoeurAggelica(Αγγελική Χατζηχαννή) γεννήθηκε το 1945 στην Καρπάσια, μικρότερη εκ των 4 παιδιών της Κατίνας Μαλτέζου από τον Ασώματο και του Βραχίμη Χατζηχαννή από την Καρπάσια.

     

    Η μικρή ταπεινή Αγγελική φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του χωριού. Σαν άριστη μαθήτρια ήθελε να προχωρήσει για το ανώτερο σχολείο.

     

    Τ0 1958 – 1960 φοίτησε στις καλογραίες Λεμεσού και μετά πήγε στις Καλογραίες Λάρνακας όπου έμενε στο οικοτροφείο, φοιτούσε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λάρνακας όπου αποφοίτησε το 1967. Με την αγνότητα και την λάμψη που της είχε δώσει ο Θεός είχε πάρει την απόφαση της να αφοσιωθεί Σ’ αυτόν. Έτσι και στάλθηκε στην Ρώμη για την Ρασοφορία της.

     

    Το 1971 επέστρεψε στο μοναστήρι στη Λεμεσό όπου τηρούσε πιστά όλα της τα καθήκοντα. Το 1976 είχε πάει στην Ρώμη για σπουδές ξένων γλωσσών όπως Αγγλικών, Ιταλικών, Γαλλικών και Ισπανικών. Επέστρεψε το 1981 στην Λεμεσό όπου διδάσκει την Ιταλική Γλώσσα στο SaintMarysSchool.

     

    Γιαγιά μας αγαπημένη,

    Αβάστακτος ήταν ο πόνος σου με το κακό μαντάτο εκείνη τη μαύρη μέρα του χαμού του πολυαγαπημένου σου αδελφού. Τότε όμως ήταν που συνειδητοποιήσαμε όλοι τη δύναμη της πίστης σου. Λυπήθηκες πολύ, δε σε καθυπόταξε όμως ο πόνος και ο θυμός για τον άδικο χαμό. Στάθηκες μπροστά κι έδειξες  με θάρρος, πορευμένο από την δυνατή πίστη σου στο Θεό, το δρόμο της σωτηρίας. Στάθηκες δίπλα στα 5 ορφανά παιδάκια του, απαλύνοντας τον πόνο και καθοδηγώντας τα στο δρόμο τον ευθύ

     

    Είμαστε βέβαιοι ότι είσαι πάντα μαζί μας και αντλώντας νοερά από εσένα δύναμη, ηρεμία και ψυχική γαλήνη, η ζωή μας γίνεται πιο ανάλαφρη και γλυκειά

    Σου ευχόμαστε από τα βάθη της καρδιάς μας να έχεις την υγεία σου και να συνεχίσεις το θεάρεστοέργο σου, προσευχόμενη για όλους εμάς.

     

    {youtube}KSDxAejNTEE{/youtube}

     DSC 3774DSC 3777DSC 3831DSC 3832DSC 3833

  • Αφιέρωμα στις Καλογραιές - Αδελφή Αννίτα

    DSC 3655Προσφώνηση Αδελφής Αννίτας

     

    Γράφει ο Ιωσήφ Τσιράκκης

     

    «Δεν είμαι σίγουρη πώς ακριβώς μοιάζει ο Παράδεισος, αλλά γνωρίζω ότι με το που θα πεθάνουμε και θα έρθει η ώρα να μας κρίνει ο Θεός, δε θα μας ρωτήσει πόσα καλά κάναμε στη ζωή μας, αλλά μάλλον θα μας ρωτήσει «πόση αγάπη βάζαμε σε αυτό που κάναμε».

     

    Τάδε έφη η Μητέρα Τερέζα, τα οποία φαίνεται να ακολουθεί κατά γράμμα η Αδελφή που μετά τιμής θα παρουσιάσω σε λίγες γραμμές. Σκληρό το έργο μου, μπροστά σ’ ένα τέτοιο Μεγαλείο Ανθρωπιάς, πανδαισίας ευγενών και ενάρετων χαρακτηριστικών. Μια καλή γραία που για 32 χρόνια εκκολάπτει άξια και νούσιμα παιδάκια.

     

    Ο λόγος για την Αδελφή Αννίτα. Γεννημένη στον Ασώματο Κερύνειας το 1939, κόρη του Ιωσήφ Ηλία Ορφανού και της Πωλούς Σολωμή, έχοντας άλλα πέντε αδέλφια, στα 17 της χρόνια μεταναστεύει στη Γαλλία. Από δέκα χρονών έπαλλε βαθιά μέσα της το Θείο κάλεσμα. Οι γονείς της, αποδεχόμενοι την απόφαση της να γίνει Καλογραία, έδωσαν το έναυσμα της ευλογημένης πορείας.

     

    Από τη Γαλλία στην Αγγλία, από την Αγγλία στην Ιταλία, όπου απέκτησε και την ιδιότητα της νηπιαγωγού. Έπειτα επιστρέφει στη Λάρνακα για έξι χρόνια και από το 1980 μεταφέρεται στο St. MarysSchool στη Λεμεσό, το οποίο υπηρετεί για 32 χρόνια, και πλέον σαν Γενική Υπεύθυνη του Νηπιαγωγείου. Άλλωστε, έχοντας τέτοια πληθώρα εμπειριών, πολυδιάστατης μόρφωσης και μιλώντας άπταιστα την Ελληνική, Αγγλική, Γαλλική και Ιταλική, ουδόλως διαφορετικής πορείας μπορούσε να τύχει.

     

    Μέγιστη συγκίνηση η επιστροφή του αδελφού της Αντώνη (γνωστός ως Ρούσος) μετά από 30 χρόνια από την Αγγλία στην Κύπρο. Τον ίδιο χρόνο επιστρέφει από την Αμερική η αδερφή της Άννα με τα τρία της παιδιά.

     

    Και επειδή η μικρότερη πράξη καλοσύνης αξίζει περισσότερο από τη μεγαλύτερη πρόθεση πράξης, απόψε ταπεινά την επαινούμε για την μακρόχρονη προσφορά της σ’ όλες τις βαθμίδες που υπηρέτησε.

     

    Αδελφή Αννίτα,

    Εκ βάθος καρδίας,

    Σ’ ευχαριστούμε

     

    {youtube}GHCYaSN4YRg{/youtube}

    DSC 3601DSC 3604DSC 3608DSC 3658DSC 3658DSC 3660DSC 3662

  • ΟΤΑΝ Η ΑΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΙΑ ……..

    ΟΤΑΝ Η ΑΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΙΑ ……..

     

    Του Γλαύκου Ανδρέου

    Μέλους της κοινότητας των Μαρωνιτων

     

     

    Σίγουρα το παρελθόν και η ιστορία  η ίδια , αλλά  και η μνήμη μιας φυλής – ποσό μάλλον μιας προσφυγοποιημένης κοινότητας - είναι θεμελιώδη υλικά για το μέλλον της.  Δεν μπορούμε ούτε να τα απεμπολούμε ούτε να μην τα υπερασπιζόμαστε. Όμως, η Ιστορία είναι μια αδιάκοπη εξελικτική διαδικασία. Στο διάβα της υπάρχουν φάσεις-τομές που, αν δεν ανταποκριθούμε με επάρκεια στα νέα καθήκοντα που ορίζουν και απαιτούν οι καιροί , μπορούν να μας αφήσουν στην άκρη, να μας παραμερίσουν και να μας μετατρέψουν σε κοινοτικές  μοιρολογίστρες με φόντο τον αφανισμό και το ξεκλήρισμα.  

    Δεν είναι ρητορεία υπέρ της ευκλεούς παράδοσης μιας κοινότητας ο πατριωτισμός. Μπορεί να είναι γραμμή άμυνας ενός ορισμένου παρελθόντος. Κυρίαρχη, όμως, είναι η καλοσχεδιασμένη έφοδος στο μέλλον.

     

    Αφορμή για τα πιο πάνω μου έδωσε ο ανιστόρητος  κος Ανδρέας Ζαχαρουδιου  με άρθρο του που δημοσιεύτηκε την 1ην Απριλίου 2014 στην εφημερίδα «Πολίτης»

     

    Ο Θρησκευτικός φανατισμός είναι  το πιο επικίνδυνο προϊόν που παράγει η χημεία της διανόησης: προκαλεί όνειρα, μεθύει τους λαούς, γεννάει μέσα τους ψεύτικες αναμνήσεις, μειώνει τα ένστικτά του, ερεθίζει της παλιές πληγές, καταστρέφει την ηρεμία τους, οδηγεί στην μεγαλομανία ή στην μανία καταδιώξεως και κάνει το έθνος «υπερήφανο», αλαζονικό, αφόρητο και τέλος  μάταιο.  Θα 'μασταν λειψοί, και πνευματικά άεργοι, αν όλοι αυτοί οι μύθοι,  που μας παρουσίασε ο  κατ’ τα αλλά γνωστικός  κος Ανδρέας Ζαχαρουδιου,  στο άρθρο του με τις  καθαγιασμένες αστειότητες του, τα λεκτικά παιχνίδια του , και  τον αχαλίνωτο σαρκασμό του   έναντι μιας κοινότητας μέλους της μεγαλύτερης χριστιανικής πίστης  ,  τα μεταφυσικά ψευδοπροβλήματα και φαντασιώσεις κύριε Ζαχαρουδιου , ναστέ σίγουρος   δεν  θα υπήρχαν. Είναι το ψεύτικο που χρωματίζει και δίνει ζωή στο αληθινό. Και σαν τέτοιο μπορεί κάποιος να αντικρύσει το κατάπτυστο, προσβλητικό , υβριστικό  και τέλος καταδικαστέο  άρθρο του κου  Ζαχαρουδιου προς μια κοινότητα , η οποία ήταν παρούσα σε όλους τους αγώνες  υπέρ των δικαίων  του νησιού από τον 7ον αιώνα  και της μετέπειτα  ανάπηρης  Κυπριακής Δημοκρατίας  την οποία κουτσούρεψαν  ιδέες ωσαν και του λόγου σας .

     

    Ο οποιοσδήποτε φανατισμός , ειδικά ο θρησκευτικός  που οδηγεί στο σκοταδισμό , ήταν αρχικά η τέχνη του να εμποδίζεις τους άλλους να ανακατεύονται σε ό,τι τους αφορά. Σε μια επόμενη φάση προστέθηκε η τέχνη  σε αυτόν , του να αναγκάζεις τους άλλους να αποφασίζουν γι' αυτά που δεν καταλαβαίνουν.

    Δεν θα επισυρθώ  στην ουσία των γραφομένων του αρθρογράφου, γιατί τα θεωρώ ανάξια σχολιασμού. Θα’ θελα μόνο να τον καλέσω  να ανατρέξει στην ιστορία των Μαρωνιτων, γιατί από ότι αντιλήφτηκα ζει σε σκοτεινούς διαδρόμους της αγνωσίας , του φανατισμού και της αμετροέπειας. 


    Η κοινωνική ισότητα έντιμε κύριε Ανδρέα Ζαχαρουδιου   είναι από τις πιο φυσικές και ταυτόχρονα πιο χιμαιρικές ιδέες. Και όπως λέει ο ποιητής « μην κοιμάσαι …είναι λάθος  , μην ξυπνήσεις  γιατί είναι επικίνδυνο.. .» και  θα’ ναι επικίνδυνο γιατί όταν « ξυπνήσεις» θα βγεις «σοφότερος» και σίγουρα μετανοιωμένος από τα γραφόμενα σου …

    Για να πετύχεις σ' αυτόν τον κόσμο όμως , μόνο η ανοησία δεν αρκεί, χρειάζονται και καλοί τρόποι,  και ο  θρίαμβος της νόησης είναι ακριβώς αυτό, που πρέπει να συνυπάρχεις με τους ανθρώπους που δεν την έχουν.

     

    « Βλέποντας πίσω πάμε μπροστά»….. και έμεινες  αρκετά πίσω  …… κύριε Ζαχαρουδιου…….

     

     

  • ΣΑΝ ΤΟΤΕΣ…το 1968 , Έθιμο του Λαζάρου

                                         ΣΑΝ ΤΟΤΕΣ…το 1968 , Έθιμο του Λαζάρου


    Γράφει ο Ανδρέας Φραντζιάς

    Lazaros46 χρόνια πίσω! Σάββατο του Λαζάρου, το 1968. Σαν να ήταν χτές.  Οι μαθητές της Πέμπτης κι Έκτης τάξης του Δημοτικού σχολείου Ασωμάτου, θα συνεχίσουν την παράδοση των γονιών και των παππούδων τους.

      Ένας μαθητής ντυμένος με τις κίτρινες μαργαρίτες του Λαζάρου –του αγαπημένου προφητικού παιγνιδιού των παιδιών της τότε εποχής , που σαν τις μαδούσαν, αναζητούσαν την επαλήθευση της  επιθυμητής αγάπης , αλλάζοντας τη σειρά του "με αγαπά, δε με αγαπά", ώστε να τελειώνει με το "με αγαπά"-. Οι «λαζάροι»  ομοιόμορφα διατεταγμένοι σε κλωστή για να τον  ζώνουν με χαρακτηριστικό τρόπο , ώστε να υποδύεται το θάνατο του Λαζάρου.

    Πίσω του οι μαυροφορούσες  Μάρθα και Μαρία. Δίπλα και πίσω οι μαθητές ,

    (Από αριστερά Αλέξης Λιάτσος, Αντώνης ΧΤιοβάννης, Ανδρέας Φραντζιάς, Αντώνης Καράχαννας , Παύλος Παυλου, Γιάννης ΧΜιχαήλ, , Ντίνα Επιφανίου, Μίμης Ορφανού, Ντίνα Ορφανού, Ιωσήφ ΧΑνδρέου, Αβράμης ΧΜιχαήλ)

     που θα τραγουδούσαν το τραγούδι του Λαζάρου, μπαίνοντας στο κάθε σπίτι του χωριού. Εκεί τους περίμεναν με τις πόρτες κι αγκάλες ανοιχτές οι σπιτονοικοκυρές, για να συνεχιστεί το καλογούρικο έθιμο.

    «Έαρ ημίν απέφανεν τοις πασιν των μνημείων

    Η του Λαζάρου έγερσης  ξένων φρικτών σημείων

    Άνθη και ρόδα εύοσμα κατάνυξης ψυχής τε

    Και λέγω σας ακροατές εις τη χαρά να είστε

    Αρχίζω τη διήγηση κι όλοι νακροασθείτε

    Για να κατανοήσετε και να κανανυχθείτε

    Ο Λάζαρος ασθένησεν ασθένεια  μεγάλη

    Και πυρετός τον έλαβε κι είχε μεγάλη ζάλη

    Μα ο Χριστός ευρίσκετο εις μίαν άλλην πόλη

    Με όχλον πολυάριθμο  ομού κι οι Αποστολοι

    Στους μαθητές του τόλεγε με βραχυολογία

    Ελάτε να υπάγουμε πάλιν εις Βηθανίαν

    Η Μάρθα τους προυπαντά με θρήνους και με πόνους

    Και προσκυνούσα τον Χριστό λέγει αυτούς τους λόγους

    Εσύ εδώ ώ Κύριε, ο Λάζαρος ο φίλος…»

    Και σαν ο μαθητής που υποδυόταν το Χριστό, φώναζε

    « Λάζαρε δεύρο έξελθε

    κι ηκούσθη εν τω Άδη

      Κι ευθύς ανέστη Λάζαρος έξω λαζαρωμένος

    Από τον τάφο τον πικρό και καταϊδρωμένος»

    Σηκωνόταν  ο Λάζαρος, η χαρά αντιλαλούσε και πάλι παντού,

    «Πέσμας Λάζαρε τι είδες εις τον Αδη που επήγες»

    «Είδα φόβους είδα τρόμους, είδα βάσανα και πόνους,

    Φέρτε μου λίγο νεράκι να ξεπλύνω το φαρμάκι

    Της καρδιάς μου των χειλέων

    Και μη με ρωτάτε πλέον»

     Η νοικοκυρά φίλευε τα παιδιά με παραδοσιακό κέρασμα κι αυτά αναχωρούσαν για τον επόμενο σταθμό…

    Μνήμες αξεθώριαστες, μνήμες νοσταλγικές!

  • Καθαρισμός και στόλισμα εκκλησίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ

    Καθαρισμός και στόλισμα εκκλησίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ

     

    Emilia kontinoΜέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, με την παρουσία της εγκλωβισμένης του Ασωμάτου, κας Αιμιλίας Παρτέλα, μετέβησαν στον Ασώματο, το Σάββατο 12 Απριλίου, καθάρισαν και στόλισαν την εκκλησία του Αρχαγγέλου, προετοιμάζοντας την για υποδοχή των πιστών του τις γιορτές του Πάσχα.

    Η κα Αιμιλία, η ηρωίδα του Ασωμάτου, έστω και με δυσκολία και βοήθεια, δεν μπορούσε να μην παρευρίσκεται στην τελετή καθαρισμού, όπως η ίδια την αισθάνεται. Αυτό εξάλλου κάνει με αφοσίωση τα τελευταία 40 χρόνια.

    Η προσφορά των πιστών  στον Αρχάγγελο, απ’ όπου κι αν προέρχεται, όποια μορφή και να έχει, δίνει ευλογία σ’ αυτούς που την προσφέρουν και τυγχάνει της καθολικής υποστήριξης των Ασωματιτών.

     

     

     

     

     

    katharisma ekklisias 2katharisma ekklisias 3katharisma ekklisias 4photo 5

  • ΜΑΝΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ - ΛΕΒΕΝΤΟΜΑΝΑ

    ΜΑΝΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ – ΛΕΒΕΝΤΟΜΑΝΑ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ

     Γράφει ο Ανδρέας Φραντζιάς

    Athina FrantziaΣε τούτο το χαρτί θ’ αποτυπώσω απλοϊκά, κομμάτια από τη ζωή της μάνας αγρότισσας, της δεκαετίας του ’60.

    Αφιερωμένο σ’ όλες τις μάνες που έφυγαν από τη ζωή, αφήνοντας στα παιδιά τους πόνο και θλίψη, ένα απέραντο κενό, μαζί και την ορφάνια .

    Αφιερωμένο στην μνήμη της εγκλωβισμένης μάνας, της αφανούς ηρωίδας που στερήθηκε και στέρησε τα παιδιά της. Της εγκλωβισμένης μάνας που χάριν σ’ αυτήν κρατήθηκαν οι πύλες του χωριού ανοιχτές κι αναμμένη η δάδα της ελπίδας της επιστροφής.

    Αφιερωμένο, ιδιαίτερα στην μνήμη της πολυαγαπημένης μου μητέρας, που πολύ πρόσφατα έφυγε αναπάντεχα.

    Προβάλλοντας την σκληρότητα της καθημερινότητας τους ελπίζω να μην τις αδικήσω.

     

    ΜΑΝΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ - ΛΕΒΕΝΤΟΜΑΝΑ 

     

     

    Μάνα λεβεντομάνα. Μάνα αγρότισσα μα κι αρχόντισσα κυρά μου.

    Κλίνω το γόνυ ευλαβικά στη σεπτή μορφή σου.

     

    Αγωνίστηκες σκληρά, μ’ αυταπάρνηση και με θυσίες άμετρες, για να ζήσουν μια καλύτερη από τη δική σου ζωή, τα παιδιά σου. Με μια απροσδιόριστη έγνοια ζωγραφισμένη πάντοτε στο γεμάτο καλοσύνη πρόσωπο σου. Δεν κράτησες τίποτες για τον εαυτό σου.

    Ήσουνα πάντα ο κτύπος της καρδιάς μα και η λάμπα η φωτεινή μέσα στο σπιτικό.

     

    Μάνα, σύζυγος, κόρη, αδερφή, εγγονή, παραδουλεύτρα , βασανισμένη αγρότισσα… Τίτλοι εργασίας ατελείωτοι!

     

    Αποτυπώνοντας κομμάτια από τη σκληρότητα της καθημερινότητας σου, ελπίζω να μη σε αδικήσω.

     

    Με το πρώτο λάλημα του πετεινού, καλοκαιριά-κακοκαιριά, βρέξει-χιονίσει, ξεκινά για σένα μια καινούργια μακρά μέρα. Το ξέρεις θάναι σκληρή, μα πάντα είσαι γεμάτη ελπίδα.

    Θα ετοιμάσεις πρωινό σε σύζυγο-αφέντη, αλλά και το φαγητό για όλη την ημέρα μιας και πιθανότατα ολημερίς στους κάμπους θα βρεθείς

     

    Σαν είναι άνοιξη, πριν το χάραμα, μετά το σταυροκόπημα, τα πρόβατα θ’ αρμέξεις.

    Ο άντρας καθισμένος στο πορτί της ιδιόχειρης μάντρας. Να του στέλνεις μια-μια τις προβατίνες. Κι αυτές να στέκονται υπομονετικά πάνω από τον κουβά, ευχαριστώντας τον αφέντη για την φροντίδα, προσφέροντας το γάλα τους.

     

    Ο άντρας με ψηλά τα μανίκια να αρπάζει προσεχτικά τους μαστούς της προβατίνας και μια το ένα, μια το άλλο, να τις ελευθερώνει από το γάλα της βραδιάς. Από τις λιφούσες, αυτές που πολύ πρόσφατα γέννησαν, αρμέγετε που και που το αχνόγαλο προσφέροντας το στα μικρά παιδιά σας, γνωρίζοντας πόσο ωφέλιμο είναι.

    Ετοιμάζεις το βουρκί γεμίζοντας με ελιές το ελιοπότηρο, με ένα χαλλούμι κι ένα κομμάτι ψωμί, μαζί και το φλασκί με το  νερό και κατευοδώνεις με χαμόγελο τον άντρα σου γιατί μακρά θάναι η μέρα στον κάμπο για το τάισμα των προβάτων.

     

    Αμέσως μετά, το γάλα στο καζάνι (χαρτζιή) γανωμένο από το γύφτο, τα ξύλα ανάβουν από κάτω και ξεκινά η διαδικασία για την κατασκευή του χαλουμιού και της αναρής (μυζήθρα). Σαν τα λυμπούρια που ολομερής τις μεγάλες μέρες του καλοκαιριού κουβαλάνε την τροφή και την αποθηκεύουν για το χειμώνα, έτσι κι εσύ φτιάχνεις τα χαλούμια και τα φυλάς σε γυάλινα δοχεία. Ποσότητες για ν’ αρκέσουν μια χρονιά, μιας και το χαλούμι με το γάλα, η ελιά και το ψωμί, είναι τα βασικά συστατικά διατροφής για όλη την οικογένεια του βοσκού. Προηγείται βέβαια η αποπληρωμή με χαλούμια σε ιδιοκτήτες γης που δεν είναι βοσκοί, αλλά προσφέρουν τα χωράφια τους για να βοσκήσουν τα  πρόβατα των βοσκών.

    Ταυτόχρονα η μάντρα πρέπει να σκουπιστεί με τη σαρκά που ο άντρας έφτιαξε με τα θρουμπιά του κάμπου, ολογωνής κι ολομερής. Σαν γυρίσουν το βράδυ τα πρόβατα να ξαπλώσουν και μυρικαστούν όσα έτρωγαν ολημερίς, μα και να στιβάσει η κοπριά σε μέρος καθαρό, μιας και θα πουληθεί στους Αη Μαρινιώτες σαν συμπληρωθεί και μεστώσει το κόπρι, ώστε να είναι ωφέλιμο στα δέντρα αυτουνού που θα πληρώσει το λογαριασμό.

     

    Τα μικρά έχουν ξυπνήσει. Θα τα τουλουπίσεις και μετά να τα θηλάσεις. Δεν έχεις πολλές επιλογές με τη γέννηση τους. Θα πρέπει να κατεβάσεις το γάλα για το θήλασμα, γιατί ξέρεις ότι αυτό θα τα κάνει υγιή και δυνατά.

     

    Στη ξύλινη τη σκάφη, νερό, αλεύρι και προζύμι θα προσθέσεις. Με τα δυο σου αντρίκεια χέρια θα ζυμώσεις. Θ’ ανάψεις το φούρνο με ξύλα, σχινιές και θρουμπιά να τον πυρώσεις. Αφού κόψεις σε μπάλες το ζυμάρι, στο δκιαρτοσάνιδο τα τοποθετείς, η ζύμωση να γίνει. Και σαν ο φούρνος πάρει την αύρα του και του αποπάρεις λίγο την πυρά με το ρούχο το βρεμένο, μέσα βάζεις τα ψωμιά. 

    Σε μια γωνιά μαζεύεις τα κάρβουνα και μέσα εκεί κρύβεις κρεμμύδια, πατάτες και αυγά. Καμιά  φορά, συνήθως τις γιορτές, ένα ταψί με μεγαλωμένο κοτόπουλο από την αυλή σου, συμπληρώνουν τις πατάτες και κρεμμύδια μαζί με τα ψωμιά. Μυρωδιές έντονες, γλυκές, ανακατεμένες με την μυρωδιά του ψητού, αποτυπωμένες βαθιά στη μνήμη. Σαν συνδυάζεται η επιβίωση με τη γεύση, τότε όλα γίνονται πιο όμορφα και νόστιμα.

     

    Σ’ έχει βρει το αποσήμερο. Το σπίτι πρέπει να συγυριστεί. Το νερό στους κουβάδες έχει τελειώσει. Σαμαρώνεις το γαϊδούρι. Πάνω στο σαμάρι τοποθετείς το γισάτζιη, μέσα εκεί δυο βαρέλια. Πάνω εσύ με το παιδί μπροστά σου να κατηφορίζετε για την παλιάβρυση. Εκεί που θα αναβλύσει καθάριο νερό.

    Ξεδιψάτε και γεμίζετε τα βαρέλια. Πάνω στο μουλάρι και πίσω στο σπιτικό.

     

    Το σούρουπο ήδη σ’ έχει βρει. Ο άντρας με το κοπάδι και τα σκυλιά του συντροφιά και φύλακες, φτάνει στο μαντρί που είναι και η αυλή του σπιτιού. Ξεκινά και πάλι το άρμεγμα των προβατίνων.

     

    Αποκαμωμένοι κι οι δυο, μα κι ευτυχισμένοι , ευχαριστείτε το Θεό για τη βλογημένη μέρα που πέρασε και κάθεστε όλοι μαζί για το δείπνο. Πρέπει νωρίς να κοιμηθείτε, αφού πρώτα αποκοιμήσετε το παιδί, γιατί το λάλημα του πετεινού δε θ’ αργήσει να ακουστεί

     

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...

  • Αφιέρωμα στις Καλογραιές - Αδελφή Πάτρικ

    Αδελφή ΠΑΤΡΙΚ

    DSC 3456Γράφει ο Φράνσις Ιωσήφ

     

    Γεννήθηκε στον Προφήτη Ηλία, την 1ην Ιουνίου 1936, στο παλαιό μοναστήρι, όταν αυτό ανθούσε, με ηγούμενο τον Πάτερ Σιμόν και την υπηρεσία άλλων 7 μοναχών. Βαφτιστικό της όνομα Ντίνα.

     

    Οι γονείς Πέτρος και Μαριάνα, νοίκιαζαν τα χωράφια για μια πιο καλή σοδιά. Είχαν μαζί τους στο μοναστήρι και τα άλλα 3 παιδιά τους. Για 10 χρόνια παρέμειναν στο Μοναστήρι.

     

    Σε ηλικία 4 χρονών επέστρεψε στον Ασώματο με την οικογένεια της. Εκεί τελείωσε το Δημοτικό και στη συνέχεια την Σχολή Καλογριών της Λεμεσού. Το 1959 εισήχθηκε στην Παιδαγωγική Ακαδημία για να σπουδάσει δασκάλα.

     

    Μετά το πέρας των σπουδών, διορίστηκε στο Δημοτικό Σχολείο του Κορμακίτη. Εκεί δούλεψε εντατικά για 21 ολόκληρα χρόνια, δυσκολευόμενη πολύ στην αρχή όσον αφορά τη γλώσσα, αφού δεν γνώριζε τα αραβικά του χωριού. Στη συνέχεια, 9 πολύ δύσκολα χρόνια σαν εγκλωβισμένη. Χρόνια γεμάτα πόνο και φόβο λόγω της τουρκικής εισβολής, Χρόνια όπου περίσσευε η προσφορά, η συμπαράσταση και η βοήθεια στις ηρωικές εγκλωβισμένες μας μορφές. Υψίστης σημασίας η συμβολή της να κρατήσουν οι εγκλωβισμένοι μας τις πύλες του Κορμακίτη ανοιχτές.

     

    Τον Οκτώβρη του 1983,  άφησε την πρώτη ιεραποστολή του Κορμακίτη και πήγε στο Δημοτικό της Σχολής των Καλογριών μας στη Λεμεσό. Από τότε εργάζεται μέχρι σήμερα ανεβάζοντας τον αριθμό και το επίπεδο των παιδιών. Πήρε την προαγωγή σαν Διευθύντρια. Δημιούργησε 12 τμήματα μαθητών με τη βοήθεια 18 δασκάλων για εκμάθηση των ελληνικών, γαλλικών και αγγλικών. Φέτος συμπληρώνει 50  χρόνια σαν εκπαιδευτικός.

     

     Υπηρέτησε με πολλή πίστη και όρεξη την εκκλησία Κάτω Πολεμιδιών. Εργάστηκε για την καθαριότητα της εκκλησίας, την οργάνωση γιορτών συναθροίζοντας τη νεολαία στο οίκημα που βρίσκεται δίπλα από την εκκλησία, τη μετάδοση στους νέους της πίστης και πολλών ηθικών αξιών. Διάφορες εκδηλώσεις των νέων παρουσιάζονταν και στη σχολή.

    Συμμετείχε με τον ιερέα σε επισκέψεις στα σπίτια Μαρωνίτικων οικογενειών  και μελετούσαν αποσπάσματα από το Ευαγγέλιο. Μέγιστη ήταν η χαρά της να βλέπει τις οικογένειες αγαπημένες, για να τις θυμίζουν τη δική της οικογένεια όπου περίσσευε η ενότητα, απλότητα και αγάπη

     

    Πάτρικ μας αγαπητή, η καλοσύνη σου και η ευγένεια της ψυχής σου είναι σκλαβωτικές. Ο όμορφος εσωτερικός σου κόσμος προσφέρει ειρήνη, φώτιση και ηρεμία και στη δικές μας ψυχές.

     

    Ο Θεός να σ’ έχει πάντα καλά. 

     

    {youtube}vIsKl9Bp_PU{/youtube}

     

    DSC 3642

    DSC 3292 DSC 3295DSC 3576DSC 3579DSC 3636DSC 3641

  • Ιστορικές Μαρτυρίες Μαρωνιτών

    Το εξωκκλήσι της Παναγίας του Μαρκί- Απο τον Ανδρέα Μακρίδη

    {youtube}w3cf2Eco1qE{/youtube}

     

  • ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 3o ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΤΣΑΙ

    ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΣΩΜΑ ΚΕΔΡΟΥ

    ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝAΣ ΣΚΥΛΛΟΥΡΑΣ

                                                                                                             16/03/2014

    ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

    3oΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΤΣΑΙ

    Κυριακή 06/04/2014-LEMONPARK

     

    Το Γυναικείο Σώμα Κέδρου Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλεί στο 3ο Φιλανθρωπικό Τσάι

    την Κυριακή 06/04/2014

    και ώρα 17:30 – 20:00  στο LEMONPARK.

     

    Θέμα:  ΘΥΜΟΥΜΑΣΤΕ   KAI  TIMOYME ΤΑ  ΖΕΥΓΑΡΙΑ  ΜΑΣ  ΠΟΥ  ΠΕΘΑΝΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟ 1974 ΚΑΙ  ΘΑΦΤΗΚΑΝ  ΣΤΗΝ  ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ

     

     Θα ήταν χαρά και τιμή μας εάν μπορούσατε να παρευρεθείτε

    στην εκδήλωσή μας αυτή.

     

    Σας περιμένουμε !!!!!!

     

     

    Τιμή Εισόδου – Ευρώ 12/άτομο ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΜΠΟΥΦΕ

     

    Για κρατήσεις τηλ. 99681617 Ραχήλ Χ’’ Ιωσήφ

                                     99669953 Βασιλική Χ’’ Φεσσά.

    Με εκτίμηση

    Γυναικείο Σώμα Κέδρου Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας.

     

     

    ΘΥΜΟΥΜΑΣΤΕ   KAI  TIMOYME        
    ΤΑ  ΖΕΥΓΑΡΙΑ  ΜΑΣ  ΠΟΥ  ΠΕΘΑΝΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟ 1974 
     ΚΑΙ  ΘΑΦΤΗΚΑΝ  ΣΤΗΝ  ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ      
    ΒΑΦΤΙΣΤΙΚΟ ΟΝΟΜΑ Οπως τους γνωρίζουμε      
    ΠΑΤΕΡ ΑΝΤΡΕΑΣ ΦΡΑΓΚΟΥ ΓΟΥΜΕΝΟΣ Η ΓΙΑΠΟΥΝΑ ΡΑΕΣ      
    ΗΛΙΑΣ + ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΠΕΚΡΗ ΚΚΙΑΝΗΣ & ΤΖΙΝΑ      
    ΑΝΤΩΝΗΣ + ΑΝΝΑ ΜΑΛΤΕΖΟΥ ΠΙΣΣΙΑΡΑΣ & ΧΑΝΝΟΥΤΑ      
    ΧΡΙΣΤΟΦΗΣ + ΕΛΕΝΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΝΟΧΗΣ & ΝΟΧΕΝΑ      
    ΣΩΛΟΜΗΣ + ΜΑΡΙΝΑ ΑΓΑΠΙΟΥ ΤΣΙΑΝΟΥΙ & ΣΠΙΡΙΘΚΙΑ      
    ΙΩΣΗΦ + ΕΛΕΝΗ ΒΑΣΙΛΕΑ ΒΑΣΙΛΕΑΣ & ΛΕΜΠΑ      
    ΙΩΑΝΝΗΣ + ΜΑΡΙΚΚΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΤΣΙΑΚΚΑΡΙΑΣ & ΚΚΟΥΛΛΑ      
    ΓΙΩΡΓΟΣ + ΜΑΡΙΚΚΟΥ ΠΕΚΡΗ ΚΑΚΑΡΟΣ & ΚΑΚΑΡΟΥ      
    ΧΑΝΝΗΣ + ΦΩΤΙΝΗ ΤΖΙΡΚΑΛΛΗ ΧΑΝΝΑΤΖΙΑΣ & ΦΩΤΟΥ      
    ΧΡΙΣΤΟΦΗΣ + ΣΟΥΖΑΝΑ ΦΡΑΓΚΟΥ ΤΤΟΦΗΣ & ΤΤΟΦΙΝΑ      
    ΣΩΛΟΜΗΣ + ΕΡΜΗΝΙΑ ΠΕΤΡΟΥ ΡΟΥΣΟΣ & ΕΡΜΙΝΙΑ      
    ΑΝΤΩΝΗΣ + ΜΑΡΙΝΑ ΜΕΛΑ ΜΕΛΑΣ & ΜΑΡΙΝΟΥ      
    ΓΙΩΡΓΟΣ + ΜΑΡΙΚΚΟΥ ΤΑΝΝΟΥΣΗ ΣΙΑΚΚΙΡΗΣ & ΣΙΑΚΚΙΡΟΥ      
    ΠΕΤΡΟΣ + ΜΑΡΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΛΑΤΣΙΑΣ & ΜΑΡΗ      
    ΙΩΣΗΦ + ΜΑΡΙΚΟΥ ΚΙΤΕΟΥ ΚΙΤΕΟΣ & ΠΟΤΣΑ      
    ΑΝΤΩΝΗΣ + ΒΑΡΒΑΡΟΥ ΤΖΙΡΚΑΛΛΗ ΚΑΛΛΟΥΙ & ΒΑΡΒΑΡΟΥ      
    ΙΩΑΝΝΗΣ + ΜΑΡΙΑΝΟΥ ΠΟΥΛΛΗ ΤΖΙΑΝΝΗΣ Τ ΑΝΤΩΝΗ & ΜΑΡΙΑΝΝΟΥ      
    ΙΩΣΗΦ + ΠΟΛΟΥ Χ΄ΦΕΣΣΑ ΧΑΤΖΗΣ & ΠΟΛΟΥ Η ΧΑΤΖΙΝΟΥ      
    ΓΙΑΝΝΟΣ + ΜΑΡΙΟΥ ΤΖΙΑΝΝΑΡΟΥ ΤΖΙΑΝΝΑΡΟΣ & ΜΑΡΙΟΥ      
    ΙΩΣΗΦ + ΣΟΥΖΑΝΑ ΡΑΦΤΗ ΠΙΣΣΤΑΣ & ΠΙΣΣΤΕΝΑ      
    ΣΩΛΟΜΗΣ + ΞΑΝΤΡΟΥ ΧΑΝΝΗ ΣΩΛΟΜΗΣ & ΞΑΝΤΡΟΥ      
    ΓΙΑΝΝΗΣ + ΜΑΡΙΤΣΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΟΣ & ΜΑΡΙΤΣΑ      
    ΜΙΧΑΗΛΗΣ +ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΣΙΑΙΛΑΣ & ΠΕΡΣΟΥ      
    ΗΛΙΑΣ + ΕΛΕΝΗ ΑΓΑΠΙΟΥ ΣΤΟΥΚΑΣ & ΣΤΟΥΚΕΝΑ      
    ΙΩΣΗΦ + ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΟΥΛΛΗ ΠΙΣΣΑΣ & ΠΙΣΣΕΝΑ      
    ΙΩΣΗΦ + ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΣΕΛΛΑ ΣΕΛΛΑΣ & ΣΕΛΛΙΝΑ      
    ΓΙΑΝΝΗΣ + ΑΘΗΝΑ ΣΚΕΝΤΕΡ ΚΟΥΤΑΣ & ΑΘΗΝΑ      
    ΜΑΡΙΑΝΝΟΣ + ΑΝΝΕΤΤΑ ΠΕΤΡΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΟΣ & ANNETTA      
    ΗΛΙΑΣ + ΛΙΖΑ ΗΛΙΑ ΓΙΑΚΗΜΗΣ & ΛΙΖΑ       
    ΙΩΣΗΦ + ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΧΑΝΝΗ ΣΙΟΥΠΛΗΣ & ΣΙΟΥΠΛΕΝΑ      
    ΑΝΤΩΝΗΣ + ΠΟΛΟΥ ΤΖΙΟΒΑΝΝΗ ΑΤΤΟΥΝΗΣ & ΓΕΝΝΙΠΟΛΟΥ      
    ΙΩΣΗΦ + ΤΙΝΑ ΣΙΑΗΛΟΥ ΣΙΑΗΛΟΣ & ΤΤΙΝΑ      
    ΓΙΩΡΓΟΣ + ΜΙΛΗ ΤΑΝΝΟΥΣΗ ΓΙΩΡΚΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΟΥΝΑ & ΜΙΛΟΥ      
    ΜΙΧΑΗΛ + ΜΑΡΙΚΚΑ ΙΩΣΗΦΙΔΗ ΠΑΙΛΗΣ & ΣΙΕΦΕΡΟΥ      
    ΒΡΑΧΙΜΗΣ + ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΡΑΚΚΑΤΖΙΑΣ & ΠΑΓΙΑ      
    ΣΟΛΩΜΟΣ + ΣΟΥΛΑ ΠΕΚΡΗ ΤΕΡΑΤΣΟΣ & ΣΟΥΛΑ      
             
             
             
             

     

  • Διάλεξη γιά την Εκκλησιαστικήν Μουσικήν Μαρωνιτών,8 Απριλίου,2014

    Μουσική ΣυροΜαρωνιτικη-προσκληση-8-4-2014

  • Τιμήθηκαν ως άξιζαν οι αθλητές μας από την ΚΝΜΚ!

    AthlitesΤιμήθηκαν ως άξιζαν οι αθλητές μας από την ΚΝΜΚ!

    Σε μια σεμνή και λιτή τελετή, την περασμένη Τετάρτη στο Ολυμπιακό Μέγαρο, επιβραβεύτηκαν για τις επιδόσεις τους και την προσφορά τους οι νέοι αθλητές της Κοινότητας μας. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Καθολική Νεολαία Μαρωνιτών Κύπρου αφιερώθηκε στη μνήμη του Υπουργού Άμυνας Τάσου Μητσόπουλου που μας άφησε τόσο απρόσμενα. Υπήρξε φίλος της Κοινότητας των Μαρωνιτών και πιστός συνοδοιπόρος στην πορεία της Καθολικής Νεολαίας μέχρι σήμερα και για το λόγο τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του, με την έναρξη της εκδήλωσης.

    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών κκ Ιωσήφ Σουέηφ, ο Γενικός Γραμματέας της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, Στρατηγός Χαράλαμπος Λόττας, ο Αντιπρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού κ. Κλεάνθης Γεωργιάδης (εκ μέρους της Προέδρου του ΚΟΑ), το μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Στυλιανού (εκ μέρους του Προέδρου του ΟΝΕΚ κ. Παναγιώτη Σεντόνα), οι οποίοι απεύθυναν χαιρετισμούς και εξήραν την πρωτοβουλία αυτή της Καθολικής Νεολαίας Μαρωνιτών Κύπρου. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με το παρόν τους Κοινοτάρχες, Πρόεδροι Σωματείων και άλλοι.

    Συνολικά τιμήθηκαν εννέα αθλητές και αθλήτριες που διακρίθηκαν σε ατομικό επίπεδο, με διεθνείς ή παγκύπριες διακρίσεις και κατάγονται από τα κατεχόμενα χωριά μας. Η βράβευση έγινε με σειρά ηλικίας των αθλητών (από το νεαρότερο στον μεγαλύτερο). Βραβεύτηκαν κατά σειρά ηλικίας οι εξής αθλητές: Μαρία Φένεκ, Χριστίνα Πετρή, MichelleTuastad, JosephineΣκέντερ, Γιώργος Διόλα, Αλεξάνδρα Σκέντερ, Τιμοθέα Διόλα, Ηλιάνα Καράχαννα, Ναταλία Ευαγγελίδου.

    Πέραν της βράβευσης η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την ΚΝΜΚ με απώτερο σκοπό να προβληθεί το έργο των αθλητών μας προς τα έξω και να γίνει σαφές προς όλους τους φορείς ότι η Κοινότητα αναγνωρίζει τη δράση των αθλητών της. Είναι καιρός όμως να το πράξει και ο τόπος και να τους στηρίξει σε κάθε τους βήμα, με κάθε τρόπο και μέσο. Και στην παρουσία των ανωτέρω φορέων, αυτό πιστεύουμε, κατέστη σαφές. Αναμένουμε τώρα πράξεις και όχι μόνο λόγια, για την καλύτερη δυνατή πρόοδο των αθλητών μας.

    Την παρουσία του στην εκδήλωση έδωσε ο προπονητής του ΓΣΠ κ. Σπύρος Σπύρου, ο οποίος ζήτησε στο τέλος της εκδήλωσης να πάρει το λόγο. Ο ίδιος μίλησε ανοιχτά για τις δυνατότητες των αθλητών που βραβεύτηκαν, γνωρίζοντας και τον καθένα προσωπικά, αλλά και για την ανάγκη περισσότεροι νέοι από τη Μαρωνιτική Κοινότητα να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Ήταν μια απαραίτητη παρέμβαση, έστω και εκτός προγράμματος, αφού ο αθλητισμός στις μέρες μας είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίος.