Get Adobe Flash player

 

facebooktree-button

forum-buttonnews-buttonpharmacy-button-newweather-button-newairplaneold

 

Εισοδος μελων

Η ιστοσελίδα asomatos.eu μαζεύει προσωπικά δεδομένα όπως παρουσιάζονται στο σύνδεσμο Register τα οποία επιτρέπουν στα μέλη της να αποκτήσουν πρόσβαση στο περιεχόμενο μελών μόνο. Μπορείτε να ζητήσετε διαγραφή των προσωπικών σας δεδομένων αποστέλλοντας email στο info@asomatos.eu.            | 

Έχουμε 538 επισκέπτες συνδεδεμένους και κανένα μέλος

Άρθρα

Φίλτρο
  • Τεράστια επιτυχία του Τουρνουά Φούτσαλ Πολιτιστικού Ομίλου Ασώματου

    DSCN3217

    Τεράστια επιτυχία σημείωσε το τουρνουά φούτσαλ που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Όμιλος Ασωμάτου  στα γήπεδα Στροβόλου,  την Κυριακή 22 Ιουνίου.

    Πέραν των 150 νέων συμμετείχαν, είτε στη διοργάνωση, είτε κατά την διάρκεια των αγώνων .

    Ήταν μια άρτια οργανωμένη εκδήλωση, σε ένα ομαδικό, φιλικό κι αλτρουιστικό κλίμα, η οποία κέρδισε το θαυμασμό κι ανέβασε στα ύψη το σεβασμό προς το έργο που επιτελεί ο Πολιτιστικός Όμιλος, όχι μόνο στο χώρο της Μαρωνιτικής Κοινότητας, αλλά κι ευρύτερα.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση ενθαρρύνοντας τους συντελεστές των επιτυχιών του Ομίλου για συνέχιση του αξιοθαύμαστου έργου τους.

    Πριν την έναρξη των αγώνων, τιμήθηκαν με πλακέτες οι 4 διαιτητές της ΚΟΠ που διαιτήτευσαν όλους τους αγώνες αφιλοκερδώς. Οφείλουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς την ΚΟΠ και τους 4 διαιτητές.

    Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες νέους  στο τουρνουά κι όλους όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

    Ευχαριστούμε θερμά τις νέες του Ομίλου που για ώρες στέκονταν στα διάφορα πόστα, πουλώντας διάφορα σνακ, για τη συλλογή χρημάτων προς ενίσχυση του  ταμείου Στήριξης των Φοιτητών μας.

    Για ακόμη μια φορά, η παρουσία και συμμετοχή τόσων νέων, ακόμη και τόσων πολλών μικρών παιδιών, προσδίδει μια ιδιαίτερη ευθύνη στον Όμιλο απέναντι στα παιδιά αυτά για ολοένα και πιο αξιόλογες εκδηλώσεις που θα τους δίνουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν, να συνεργάζονται, να προσφέρουν και να συνδημιουργούν.

    Με βεβαιότητα ο Όμιλος θα προσπαθήσει ν’ ανταποκριθεί, στο πλαίσιο του εφικτού, για να μην απογοητεύσει  κανένα απ’ αυτούς που κοιτάζουν το μέλλον της Κοινότητας με καθάριο, ανοιχτό βλέμμα, χωρίς προκαταλήψεις, καχυποψία και τυφλό φανατισμό.

    Ευχαριστούμε θερμά τους  χορηγούς για ενίσχυση του ταμείου των Φοιτητών μας:  τον Δικαστή  Αντώνη Λιάτσο, τον Αντιπρόεδρο του Ομίλου Ιωσήφ ΧΙωσήφ, το Ριχάρδο Λιάτσο, τον Αντώνη Α. Λιάτσο, τον Κάρολο Φραντζιά, το Μάρκο Τρύφωνα, τον Λουκή Ταπάκη, τον Μίκκο Καπυρή, τον Γιώργο Τζιοβάννη, την Ελλη Λιάτσου, τον Βίκτωρα ΧΠαπά, το Γιάννη ΧΙωσήφ

    photoΕπίσης ευχαριστίες  εκφράζουμε στις  χορηγούς εταιρείες, PAHITICE, ΚΕΑΝ SOFT DRINKS, FOOD RAM και  JONSOF PAVLOS CAKES.

    Το τουρνουά Φούτσαλ έχει γίνει πια θεσμός και θα έχει συνέχεια.

    Το ταμείο Στήριξης των Φοιτητών μας, επίσης είναι πια θεσμός και στόχος είναι η συνεχής ενίσχυση του

     

    DSCN1383.

    TF 1

     

    DSCN1377

    Φωτογραφίες (554)

  • Τουρνουά Φούτσαλ Πολιτιστικού Ομίλου Ασωμάτου «Πρόσβαση στη Μόρφωση, Δικαίωμα στον Πολιτισμό»

                               Τουρνουά Φούτσαλ Πολιτιστικού Ομίλου Ασωμάτου

                            «Πρόσβαση στη Μόρφωση, Δικαίωμα στον Πολιτισμό»

    DSCN1000O Πολιτιστικός Όμιλος Ασωμάτου Κερύνειας «Αρχάγγελος Μιχαήλ» διοργανώνει για ακόμη μια χρονιά τουρνουά Φούτσαλ 5Χ5 με σύνθημα «Πρόσβαση στη Μόρφωση, Δικαίωμα στον Πολιτισμό»

    Το τουρνουά θα διεξαχθεί στις 22 Ιουνίου 2014 στα δημοτικά γήπεδα Στροβόλου (πίσω από το Ογκολογικό Κέντρο Ακρόπολης). Στα πλαίσια της ανθρωπιστικής μας δράσης, ανακοινώνουμε ότι ΟΛΑ τα καθαρά έσοδα θα διατεθούν στο Ταμείο Ενίσχυσης Φοιτητών που συγκροτήθηκε από τον Πολιτιστικό Όμιλο το Δεκέμβριο του 2013.

     

    Στο χώρο θα υπάρξουν εθελοντές του Πολιτιστικού Ομίλου, όπου θα πώλούν χυμούς, παγωτό, ΄σιταρους κ.α. Τα έσοδα και πάλι θα διατεθούν για τους σκοπούς της διοργάνωσης.

     

    Τα γήπεδα παραχωρήθηκαν από το Δήμο Στροβόλου σε επιχορηγημένη τιμή, συμβάλλοντας και οι ίδιοι στο φιλανθρωπικό μας έργο.

     

    Ώρα εγγραφής και κλήρωσης: 4:30 - 5:30 μ.μ.

     

    Ώρα έναρξης: 5:45 μ.μ.

     

    DSC00457Δηλώσεις Συμμετοχής: Ξεκινάνε από τη μέρα δημοσίευσης της παρούσας ανακοίνωσης στο 99793264 (Joseph) μέχρι τις 21 Ιουνίου 2014.

     

    Κόστος Συμμετοχής: Το κόστος συμμετοχής καθορίζεται στα 60 ευρώ για την κάθε ομάδα.

     

    Όροι Συμμετοχής: Επιτρέπεται η συμμετοχή σε όλα τα άτομα άνω των 14 ετών. Κάθε ομάδα θα αποτελείται από 5 μέχρι 7 παίχτες, εκ των οποίων οι 5 θα αγωνίζονται και οι υπόλοιποι θα είναι αναπληρωματικοί. Κάθε ομάδα θα έχει ένα αρχηγό, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος να τηλεφωνήσει για να δηλώσει τη συμμετοχή της ομάδας του, το όνομα της ομάδας του, καθώς και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

     

    Διαδικαστικοί Κανόνες: Ανάλογα με τον αριθμό των ομάδων, θα καθοριστεί πόσοι όμιλοι θα γίνουν για τα αρχικά παιχνίδια και πόσες ομάδες θα προκριθούν στον επόμενο γύρο. Κάθε ομάδα θα αγωνιστεί μια φορά εναντίον κάθε ομάδας του Ομίλου. Οι ομάδες που θα προκριθούν στον επόμενο γύρο, θα αγωνιστούς σε knock-out παιχνίδια. Κάθε αγώνας θα διαρκεί 20 λεπτά. Επίσης, οι αρχηγοί των ομάδων οφείλουν πριν την κλήρωση, από τις 4:30μ.μ - 5:30μ.μ, να πληρώσουν το ποσό συμμετοχής. Περαιτέρω λεπτομέρειες θα δοθούν στους αρχηγούς των ομάδων.

     

    ΕΠΑΘΛΟ: 300 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΟΜΑΔΑ, ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

     

     

  • ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΣΤΟ ΜΑΡΚΙ

    ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΣΤΟ ΜΑΡΚΙ

    Marki 2Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η συνεστίαση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Ομιλος στο κέντρο Μαρκί.

    Κοντά στα 100 άτομα, ανάμεσα τους πολλοι νέοι και νέες μας, έδωσαν το παρών τους.

    Αυθόρμητα, χωρίς καμιά ιδιαίτερη πρόσκληση ή προσπάθεια, βρέθηκαν τόσα άτομα μαζί και πάλι,  ενδειξη της δίψας των Μαρωνιτών να βρίσκονται μαζί, συζητώντας, αναπολώντας  και προβληματιζόμενοι για το μελλον της Κοινότητας.

    Πολύ χαροποιεί η παρουσία τόσων νέων σε κάθε εκδήλωση που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Ομιλος.

    Αυτό κι αν είναι ελπίδα.  Ομως αυτό μεγεθύνει και  την ευθύνη του Ομίλου απέναντι τους.

    Με σύνεση και υπευθυνότητα συνεχίζουμε…

     

     

     

    Marki 2

     

    Marki 1

  • Ιστορίες του χωριού μου

    Ιστορίες του χωριού μου

    Της Μαρίας Στεφανή 

     

    Kεφάλαιο 5

     

    Giorgos Vrahimi 008Πέρασαν οι μεγάλες ζέστες του καλοκαιριού και ένα ευχάριστο δροσερό αεράκι φυσώντας, με βρίσκει να κάθομαι στο μεγάλο σκαλί της εξωτερικής μας σκάλας και να κοιτάζω ένα από τα καινούρια μου βιβλία.  Οι μέρες μικραίνουν συνεχώς και γίνονται πιο σκυθρωπές καθώς τα βράδια μεγαλώνουν.  Στον ουρανό εμφανίζονται που και που κάποια άσπρα σύννεφα που ταξιδεύουν με τον αέρα.  Τα φύλλα των δέντρων κιτρινίζουν και παρασύρονται στους δρόμους, στα χωράφια και στις αυλές των σπιτιών.  Κάποιοι μικροί ανεμοστρόβιλοι μας θυμίζουν ότι είναι καιρός να κλείνουμε τις πόρτες των σπιτιών μας διότι έρχεται Φθινόπωρο. Κατά το σούρουπο το χωριό γίνεται σκοτεινό, καθώς ο φωτισμός  με πετρέλαιο είναι πολύ χαμηλός. Εκτός από τις φεγγαρόλουστες νύκτες, όλο τον υπόλοιπο καιρό οι δρόμοι του χωριού είναι κατασκότεινοι.  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φοβάμαι να κυκλοφορώ τις νύκτες χωρίς συνοδεία.  Άρχισε να ψιλοβρέχει και τρέξαμε γρήγορα στα σπίτια μας.  Χαρούμενη, πήγα σε ένα παράθυρο με μεγάλη τρύπα και έβαλα το μάτι μου εκεί να παρακολουθώ για πολλή ώρα τη βροχή και να οσφραίνομαι την ωραία μυρωδιά από το μουσκεμμένο χώμα. Καθώς η γη είναι διψασμένη στεγνώνει απορροφά το νερό πολύ γρήγορα και δεν δημιουργούνται ρυάκια.

     

    Σιγά σιγά χάνονται τα καρπούζια από την αγορά και αντικαθιστώνται με νόστιμα μαύρα σύκα.  Οι γυναίκες του χωριού έχουν πολύ συχνά στο μενού της ημέρας εκτός από τις μελιντζάνες και τα πιπέρια, το πιλάφι πουργούρι και τον τραχανά.  Ορισμένες φτιάχνουν σπιτίσιο φιδέ και μακαρόνια για τις ανάγκες της οικογένειας.

    Πλησιάζει η γιορτή των ψυχών στις 2 Νοεμβρίου, όπου οι περισσότεροι πηγαίνουν να προσευχηθούν στην εκκλησία για τους νεκρούς τους αλλά και στο νεκροταφείο να ανάψουν ένα κεράκι στη μνήμη τους.

    Την επομένη είναι η γιορτή του Αγίου Γεωργίου του Σπόρου, όπου οι χωριανοί φροντίζουν να παίρνουν στην εκκλησία ένα δίσκο με διάφορους σπόρους για να ευλογηθούν.  Τους σπόρους αυτούς θα τους χρησιμοποιήσουν τον επόμενο χρόνο για μια καλή σοδειά.

     

    Στο σχολείο αρχίζουν οι προετοιμασίες για τη χριστουγεννιάτικη σχολική γιορτή καθώς και για τους ψαλμούς στην εκκλησία.  Τους τελευταίους τους διδάσκει ο ιερέας του χωριού που με πολλήν υπομονή διαλέγει τους καλλίφωνους μαθητές που θα χρησιμοποιήσει για σολίστ.  Παρόλο που δεν είναι μουσικός, γνωρίζει πολύ καλά πώς πρέπει να κάνει την διανομή των ψαλμών μεταξύ των αγοριών και κοριτσιών για να έχει καλύτερα αποτελέσματα.  Όσο για τη σχολική γιορτή, χρειάζεται πολύς χρόνος και κόπος εκ μέρους των δασκάλων και μαθητών για ένα καλό αποτέλεσμα. Η χαρά μου είναι μεγάλη διότι λαμβάνω μέρος εκτός από τα σκετσάκια και στη χορωδία του σχολείου. Τα ρούχα που θα ντυθούμε θα τα δανειστούμε από διάφορα πρόσωπα στο χωριό ή θα μας τα ράψουν με πολύ χαμηλό κόστος.  Δεν υπάρχει εισιτήριο για τη γιορτή αυτή και έτσι οι δικοί μας μπορούν άνετα να την παρακολουθήσουν.  Μου κάνει εντύπωση με πόση χαρά, νέοι, γέροι και παιδιά, με το ταπεινό και απλοϊκό βλέμμα, παρακολουθούν ήσυχα τη γιορτή.  Τα αισθήματα τους είναι τόσο φανερά και τόσο αληθινά. Εξάλλου, δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι ψυχαγωγίας στο χωριό και γι’ αυτό μια γιορτή ή ένας γάμος σημαίνει πολλά για τους κατοίκους του.

    Με το πέρασμα του χρόνου, αρχίζουν να πρασινίζουν τα χωράφια μας και πληθαίνουν οι κατσίκες στα σπίτια για το γάλα της οικογένειας. Πολύ συχνά παίρνω την κατσίκα μας και ένα βιβλίο στο αλώνι μας, όπου χαίρομαι να περνώ λίγο χρόνο μαζί της μέσα στη φύση και τον ονειρεμένο κόσμο του βιβλίου μου.  Απογειώνομαι από την πραγματικότητα και ζω για λίγο σε διαφορετικούς κόσμους και εποχές με το ρομαντισμό του συγγραφέα.

    Όσοι έχουν κατσίκες ή κοπάδια στο σπίτι συνηθίζουν να φτιάχνουν οι ίδιοι γιαούρτι για την οικογένεια.  Είναι τόσο εύκολη η συνταγή του που φαντάζει σαν θαύμα η καταπληκτική γεύση του.  Πιο ωραίο από το τυρί και ακόμη πιο ωραίο και από το κρέας. Μικρές απολαύσεις που χρωματίζουν και ομορφαίνουν τη ζωή μας.

    Κοντεύουν οι Σήκωσες (Αποκριές) των Χριστουγέννων και υπάρχει κάποιος αναβρασμός μεταξύ μικρών και μεγάλων.  Οι μικροί και οι νέοι προετοιμάζουν τις μάσκες τους από χαρτόνι, χρώματα και κάρβουνα, συνήθως με μουστάκια και γένια.  Για το ντύσιμο τους, απλώς δανείζονται από τους δικούς τους παλιά ρούχα και καπέλα, ούτως ώστε να γίνουν αγνώριστοι.  Στα οικογενειακά φαγοπότια έρχονται με τις μαγκούρες τους και παίζουν διάφορους ρόλους.  Οι νοικοκύρηδες τους κερνούν, τους βάζουν να τραγουδήσουν και στο τέλος αν δεν αναγνωριστούν, θα πρέπει να βγάλουν τις μάσκες και να ευχηθούν Καλές Σήκωσες. Συνήθως το μασκάρεμα γίνεται από άνδρες. 

    Στην εκκλησία 12 μέρες πριν τα Χριστούγεννα, αρχίζουν οι εσπερινοί, με τους μαθητές και ψάλτες να ψάλλουν τους ωραίους χριστουγεννιάτικους ύμνους.  Ο ιερέας τις μέρες αυτές, με πολλή όρεξη και κέφι, δίνει οδηγίες σε παιδιά πώς να φτιάξουν την ωραία φάτνη, η οποία τοποθετείται πάνω σε πέτρες και γρασίδι ψηλά στο δεξί πλάι της εκκλησίας. Τα φωτάκια που αναβοσβήνουν μέσα και γύρω από τη φάτνη είναι κάτι πρωτοποριακό για την εποχή μας. H όλη εικόνα δημιουργεί μιαν ευχάριστη ατμόσφαιρα, γεμάτη χαρά και ευλάβεια.

     

    Κατά την περίοδο αυτή, όσοι μπορούν, νηστεύουν το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτερά.  Οι οικοκυρές ετοιμάζονται για τα χριστουγεννιάτικα κουλούρια και κουραμπιέδες.  Κάποιοι στολίζουν δέντρα στο σπίτι, για τη χαρά των μικρών παιδιών τους.  Συνήθως χρησιμοποιούν κλαδιά από φρέσκο πεύκο και τοποθετούν χρωματιστά μικρά μπαλόνια.

    Τα σχολεία κλείνουν από τα μαθήματα και όλοι τρέχουν να αγοράσουν κάτι καινούριο που θα φορέσουν τις γιορτές.  Πολύ λίγοι όμως αγοράζουν παιγνίδια για τα μικρά παιδιά τους.  Προέχει το ντύσιμο και το φαγητό διότι τα λεφτά δεν αρκούν. The

     

     

     

    Συνεχίζεται .........................

     

    Giorgos Vrahimi 008

  • ΜΑΝΑ ΛΒΕΝΤΟΜΑΝΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ. Μερος 2ο

    Fotoula Stephani 2ΜΑΝΑ ΛΒΕΝΤΟΜΑΝΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ. Μερος 2οgior vrah

     

    Του Ανδρέα Φραντζιά

     

    Σαν δεν υπάρχει το ζύμωμα, σταματημό δεν έχουν οι άλλες δουλειές. Τα ξύλα για το φούρνο, για τη νηστιά όπου ψήνεται το φαγητό, για το τζάκι του χειμώνα, πρέπει κουβαληθούν από το μακρινό δάσος. Η μάνα αφήνει το παιδί στο σπίτι ή στη γιαγιά, σαμαρώνει το μουλάρι και με την αντρίκια δύναμη της, με το τσεκούρι, κόβει τα ξερόκλαδα και τις σχινιές, τα φορτώνει κι επιστρέφει όσο γρήγορα μπορεί.

    Για το πλύσιμο των ρούχων, μια κι άφθονο νερό απαιτείται, δυο κοφίνια γεμάτα ρούχα παίρνουν το δρόμο για την παλιάβρυση, ή κοντά σε κανένα άλλο ποτάμι που κράτησε το νερό του γιατί υπήρξε καλοχρονιά. Καβάλα με το παιδί στο σαματωμένο γαϊδουράκι. Η στάχτη που περίσσεψε από το φούρνισμα, γίνεται το θαυμάσιο μέσο για πεντακάθαρο μεταξένιο πλύσιμο.

    Σαν έρθει το καλοκαίρι, με τις μεγάλες μέρες, ο φόρτος της δουλειάς γίνεται ακόμη πιο ασήκωτος.

    Αφού το λάλημα του πετεινού σε βρίσκει στο πόδι για καινούργιο κάματο, αγώνα μα κι ελπίδα, να ετοιμάζεις το φαγητό για όλη την ημέρα, για όλη την οικογένεια κι αν δεν έχεις που ν’ αφήσεις το παιδί, αγουροξυπνημένο το παίρνεις αβίαστα μαζί σου. Προτού χαράξει το φως βρίσκεσαι στους κάμπους. Βάζοντας το ξεθωριασμένο σου φόρεμα και με το μαντήλι ζωσμένο στο πρόσωπο μπας και το προστατεύσεις από τον καυτό ήλιο. Με το δρεπάνι να θερίζεις, μαζί με όλη την οικογένεια παρέα, το κριθάρι και το σιτάρι, να δεματιάζεις κάτω από το λιοπύρι που σκάβει ρυτίδες στο πρόσωπο σου και το γερνά πριν την ώρα του. Το παιδί κάτω από το πιο κοντινό δέντρο αγόγγιστα σαν δεν έχανε από τα μάτια τη μανούλα, να πιπιλά ένα κομμάτι ψωμί και να παίζει με τους σβόλους τριγύρω του. Η ατάραχη σου έκφραση που μόνο σιγουριά προσφέρει, το χαμόγελο κι η στοργή που δε σε απόλειπαν σαν κοιτούσες το παιδί κι ένα άγγιγμα του χεριού σου με τη σκληρή του τρυφερότητα, γίνονταν το βάλσαμο στο παιδί, μέχρι να ξαναβογγίξει σαν σε έχανε από τη ματιά του.

     Κόντρα στην νύστα και στον κάματο, αντηχεί το τραγούδι στα χείλη σου, που μόνο καλοσύνη ανέδιδαν σαν γελούσαν, σκορπώντας κέφι κι όρεξη για δουλειά. Μάνα εσύ, μάνα κι η γής. Να της δίνεις τον κόπο, τον ιδρώτα και το μόχθο σου και να παίρνεις απ’ αυτήν βιός για σένα και τα παιδιά σου. Ναι, γιατί έτσι είναι οι μάνες, ξέρουν ότι πρέπει να δώσουν κι ας μην πάρουν.

    Athina- EmiliaΚαι σαν η σκιά των δυο βράχων, που αιώνες στέκονται ακίνητοι φρουροί, πρόσωπο με πρόσωπο στην κορφή του Πενταδάχτυλου, χάνεται, η ώρα είναι ακριβώς 12 μεσημέρι. Είναι η στιγμή για λίγο φαγητό-συνήθως πουργούρι με ντομάτα, κρεμμύδι κι ελιές, δρόσισμα με το νερό της στάμνας και δυο ανάσες σα γέρνει το κορμί για λίγο κάτω από το δέντρο, έστω κι αν στρώμα είναι οι σβώλοι και οι αποκαλάμες. Έστω κι αν ο ζεστός αέρας δέρνει το πρόσωπο.

    Σαν σιμώνει το σούρουπο, τα δεμάτια να φορτώνονται στο γαϊδούρι, για μεταφορά στο αλώνι κι επιστροφή στο σπίτι. Ταυτόχρονα και η επιστροφή του βοσκού με το κοπάδι.

    Λίγο νερό στο ψημένο από τον ήλιο πρόσωπο και σταματημό δεν έχεις. Ακούραστη μα και πάντα πρόθυμη. Άλλες δουλειές προσμένουνε μέχρι το προσκέφαλο να γέρνεις στην τάβλα, δίπλα στον αγαπημένο σου. Έναν αγαπημένο που πάντα σέβεσαι, όχι μόνο για να παραδειγματίζεις το παιδί αλλά και γιατί αυτό νιώθεις.

    Με το τέλειωμα του θέρους, έρχεται το ξερίζωμα του ροβιού, του βίκου, των κουκιών. Μαύρα χαράματα, πρέπει να βρίσκεσαι στον κάμπο γιατί μόνο με τη νοτιά μπορείς να τα ξεριζώσεις. Πλούσια τροφή για τα πρόβατα και την οικογένεια. Ξανά και πάλι στο αλώνι. Σαν ξηραθούν καλά, τα ζευγμένα βόδια, σέρνοντας τη βουκάνη με τις μυτερές τις πέτρες (τσακμακόπετρες) και με τα παιδιά πάνω της για απόβαρο να χαριεντίζονται και να διασκεδάζουν, αγόγγυστα τη σέρνουν γύρω-τριγύρω, μέχρι το σιτάρι, το κριθάρι, τα κουκιά κι όλα τ’ άλλα, να σπάσουν και να βγουν από το περίβλημα. Τότε με το φερνάτζιη, πατέρας, παππούς μα κι εσύ μάνα, ν’ ανεμίζετε σα φυσάει το δροσερό αεράκι από το δάσος της Μύρτου, με τα φλούδια να φεύγουν πιο μακριά και να ξεχωρίζει ο ευλογημένος σπόρος.

    Τα σακιά γεμίζουν χώρια με το σπόρο και χώρια τ’ άχυρα. Οι σπόροι θα φυλαχτούν στην αποθήκη, τ’ άχυρα θα φορτωθούν στους ώμους για να ανεβούν στο δώμα από την ξύλινη σκάλα. Εκεί θα αδιαστούν μέσα από μια τρύπα στον αχυρώνα για τις ανάγκες των ζώων κατά τις δύσκολες μέρες του χειμώνα. Και σύ μάνα, νάχεις την έγνοια του παιδιού, γιατί σαν κατεβαίνει από την τρύπα να πατήσει και να σκορπίσει τ’ άχυρα σε κάθε γωνιά του αχυρώνα, φοβάσαι μη και χωθεί μέσα στ’ άχυρα κι ο φόβος σε πλακώνει.